Lectures en Cercle / Recull 19/19

Buscant l'estabilitat

    0

El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d’actualitat econòmica, política i social.

Buscant l’estabilitat

Vivim temps d’inestabilitat política i econòmica en tots els àmbits. I són constants les advertències que aquesta fragilitat pot empènyer-nos a una crisi que ningú considera inevitable, per la qual cosa es multipliquen les receptes per conjurar el perill. Raghuram G. Rajan, professor de finances a la Chicago University i exgovernador del Banc de l’Índia, planteja la possibilitat que l’hivern financer estigui arribant. Per la seva banda, el magnat George Soros es fixa en la dinàmica global inestable provocada per la proliferació del nacionalisme després de la caiguda del mur de Berlín que, des del seu punt de vista, només  es pot frenar si som capaços de mantenir les nostres conviccions. Però la veritat és que costa mantenir l’optimisme de Soros llegint a Josep Ramoneda quan denuncia que els nostres actes d’avui consisteixen sovint en seguir aixecant murs.

Un altre exemple d’expansió i intensificació dels nacionalismes en els termes com els defineix Soros l’hem viscut en les darreres eleccions espanyoles, amb el creixement de VOX, del qual s’ha fet ressò Raphael Minder, qui assenyala a The New York Times a l'”extrema dreta” com la “clara guanyadora”, mentre que Sandrine Morel apunta per la seva part a Le Monde a Pedro Sánchez com el gran derrotat en no aconseguir una “majoria clara de l’esquerra”. Sobre el progrés de l’extrema dreta reflexiona Martin Sandbu al Financial Times i assenyala que, en aquests temps, els electors premien als polítics que volen canviar les coses i que, per tant, els líders actuals han d’aprofitar les oportunitats per fer-ho si no volen ser reemplaçats pels nous extremismes. Oportunitats com la que se li presenta a Christine Lagarde al front del BCE, on, segons Wolfgang Münchau, ha de resistir les pressions i mantenir l’objectiu d’inflació. Oportunitats també per recuperar l’estabilitat amb propostes com la de José Luís Escrivà per crear institucions econòmiques independents que reforcin les polítiques públiques per sobre dels avatars electorals.

També hi ha qui neix, creix i busca mantenir-se políticament en la inestabilitat política i social. Per exemple, Donald Trump, que ha malmès l’oportunitat que els EUA siguin líders en la lluita contra el canvi climàtic, i ha convertit la contaminació en la seva festa particular, com assegura Paul Krugman. També hi ha fets que semblen oportunitats però no ho són, com és el cas de les noves eleccions britàniques que, a ulls de Philip Stephens, no solucionaran el problema del Brexit. Busquem l’estabilitat a favor del creixement econòmic i social, però, sovint, els egoismes polítics ens condemnen a la inestabilitat.

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar