Lectures en Cercle / Recull 16/19

S'acosten moments decisius

    0

El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d’actualitat econòmica, política i social. 

S’acosten moments decisius

La flamant directora gerent de l’FMI, Kristalina Georgieva, ha solemnitzat aquesta setmana que el 90% dels països del planeta han entrat en fase de desacceleració econòmica. El risc de recessió és real, encara que no calgui posar la bena abans que la ferida, ja que aleshores pot ser que sagni més. Sobre les causes d’aquesta crisi es contraposen dos tipus d’anàlisi. En l’immediat, hi ha ampli consens en què l’origen està en la inestabilitat política, especialment en dues de les economies més potents: Estats Units i Gran Bretanya. Octubre pot portar novetats en tots dos fronts.

A finals de mes, tindrem la primera votació de l’impeachment contra Donald Trump. Elizabeth Drew, periodista que ja va viure de prop l’impeachment que va forçar la dimissió de Richard Nixon, explica les claus d’un procediment que aquesta setmana ha vist com el rebuig d’una part del Partit Republicà a la retirada de tropes nord-americanes de Síria (magnífic anàlisi de David Gardner al Financial Times) ha afegit més emoció a les votacions de finals d’octubre. Eric Posner, professor de la Universitat de Chicago, considera en canvi que el Partit Demòcrata ha comès un error, similar al dels republicans amb Clinton, que reforçarà Trump. Amb tot, Paul Krugman no veu més que beneficis econòmics en l’assetjament polític a l’excèntric president.

L’últim dia d’octubre és també el deadline per al brexit. La sortida abrupta de la UE apunta que serà el primer acte de la campanya electoral de Boris Johnson. De manera que l’últim cop de porta en aquesta tensa negociació pot marcar el futur. Aquest és l’anàlisi (amb vídeo inclòs) que realitza Philip Stephens sobre com s’està movent el premier britànic. Mentre que Wolfgang Münchau ha posat l’ull en els moviments de la UE en aquest convuls escenari i Josep Maria Colomer a El País analitza el llegat del brexit per a la democràcia britànica.

La segona gran línia de reflexió sobre el risc de recessió és més estructural i es refereix a la mateixa configuració del capitalisme, un tema al qual, a partir de finals d’octubre, el Cercle, juntament amb CIDOB i EuropeG, dedicarà la tercera edició de les seves Conferències d’Economia Europea, la primera sessió de les quals tindrà lloc el proper 25 d’octubre amb la partipació d’Stephen Ezell, Vicepresident de polítiques d’innovació global a la Information Technology and Innovation Foundation (ITIF). En aquesta línia Antón Costas ha llançat un repte en el sentit de si els directius empresarials espanyols han entrat en la fase autocrítica en la qual si es troben, per exemple, els anglosaxons, quan des del Financial Times proposen un reset del capitalisme.

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar