Lectures en Cercle. Recull 12/19

Tornen els liberals

    0

El Cercle d’Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes d’actualitat econòmica, política i social. 

Tornen els liberals

Les institucions europees tornen a caminar. Un pacte, com sempre in extremis, entre populars, socialdemòcrates i liberals ha fet pujar dues dones a la presidència de la Comissió Europea (Ursula von der Leyden) i del Banc Central Europeu (Christine Lagarde), mentre que dos socialistes ocuparan la presidència del Parlament (David Sassoli) i la direcció de la política exterior (Josep Borrell). Finalment, un liberal, Charles Michel, dirigirà el Consell Europeu. Com escrivia Joan Tapia a El Periódico els líders europeus han donat una lliçó del consens possible, el que no desperta entusiasmes, però evita el bloqueig.

Els liberals, encapçalats per Macron, han tingut un paper rellevant en aquesta negociació i han sabut aprofitar tant la debilitat dels populars com la dels socialdemòcrates. I això que el pensament liberal no passa un dels seus millors moments, tenallat per l’extrema dreta i pels populismes de la mà de les noves xarxes socials. José María Lassalle ho explica en el seu llibre Ciberleviatán i ho ha resumit en un article a El País en què reivindica la necessitat que el pensament liberal s’actualitzi i respongui als reptes del segle com ho va fer en anteriors moments històrics. En una línia similar Martin Wolf, des de les pàgines del Financial Timesconvida al liberalisme a renovar-se. Mentre que, des d’aquesta mateixa capçalera, Martin Sandbu reivindica que les noves institucions europees no tinguin por a posar ordre en aquest internet que és una mena de nou Oest salvatge.

La política, com la vida, quan lliura una batalla ja es prepara per a la següent. Segueixen les veus que demanen un viratge en la política monetària del BCE, en aquest cas ésMichael Heise, economista en cap d’Allianz SE, el que reivindica un canvi en el mandat que té el banc central de l’euro respecte a la inflació.

Tothom sap que aquesta nova arquitectura europea és el llegat que deixa la cancellera Angela Merkel i tot això té un cert aire de provisionalitat fins que es produeixi la seva successió. En aquest àmbit, cada dia desperta més interès en el continent el partit dels Verds, que comença a representar una nova centralitat. Michael Bröning, analista de la fundació socialdemòcrata Friederic Ebert, ha publicat una interessant dissecció de les propostes de la formació que pot condicionar les futures majories a Alemanya i a Europa. I què pensarien els liberals d’aquest nou ecologisme? Doncs un col·lectiu de diputats de Macron fan aquesta arriscada proposta des de les pàgines de Le Monde.

Mentrestant, als Estats Units, ja ha arrencat la campanya per a les decisives eleccions presidencials del proper any. The Atlantic ha disseccionat tots els precandidats. Renovar-se o morir.

També et pot interessar

Explora l’arxiu

Totes les entrades a l’arxiu

Continuar