Lectures en Cercle 3/21

Moure fitxa

Nadia Calviño anunciava aquest dilluns, en un acte organitzat pel Cercle d’Economia, la voluntat del govern d’ajudar a la solvència de les empreses, tal com informa Max Jiménez en aquest article (El Periódico). El govern fa un pas endavant per garantir un ús eficient dels Fons Europeus. Per Calviño, això serà clau en el pla de recuperació econòmica post-pandèmia. En la mateixa línia Marc Murtra (La Vanguardia) apunta que la col·laboració publicoprivada serà clau per aprofitar l’oportunitat de les ajudes europees. Un fons que, igual que els plans de recuperació, Brussel·les ja es prepara per a fiscalitzar i assegurar la liquiditat de la Unió segons informen Sam Fleming i David Hindley (Financial Times) en aquest article. Qui també mou fitxa en clau de reconstrucció és Itàlia que situa Mario Draghi al capdavant d’un nou executiu amb l’encàrrec d’encarar la recuperació econòmica amb màxima solvència. Als deures i objectius d’aquest nou govern dediquen aquesta Big Read Sam Fleming i Miles Johnson al Financial Times. Sembla que, per ara, les ajudes directes es mantenen arreu d’Europa de la mateixa manera que ho fan les restriccions, quan està a punt de complir-se un any del primer tancament Martin Arnold i Davide Ghiglione es pregunten en aquest article (Financial Times) quant temps més podrà Europa evitar que les empreses s’enfonsin.

L’altre gran problema sobre pel qual la Unió Europea ha hagut de moure fitxa ha estat la gestió de les vacunes. La presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha reconegut errors en l’estratègia per aconseguir-les. Per Anne Applebaum (The Atlantic) la gestió de les vacunes tant a Europa com als Estats Units ha aconseguit que la frustració s’expandeixi més de pressa que la vacuna, així ho afirma en aquest article. Xavier Vives (La Vanguardia) afirma que la gestió de la vacunació per part de les autoritats Europees posa de manifest la importància de tenir recerca científica pròpia. Europa, i per tant Catalunya, no va al ritme esperat de vacunació i això pot provocar conseqüències econòmiques. Algunes les apunta Daniel Dombey, corresponsal del Financial Times, que es pregunta si el turisme pot aguantar una segona temporada d’estiu amb covid.

Internacionalment també s’han mogut moltes fitxes. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Macky Sall, António Guterres, Charles Michel i Ursula von der Leyen asseguren en aquest article (Project Syndicate) que la cooperació multilateral a escala internacional serà indispensable per a la recuperació global. Per la seva banda, Joe Biden segueix donant els seus primers passos com a president dels Estats Units. En termes de política exterior, es desmarca clarament de Donald Trump nomenant Robert Malley com a enviat a l’Iran. L’especialista David Garner ha analitzat el missatge i les conseqüències d’aquest nomenament (Financial Times).  Mentre que en clau interna ha presentat el pla de recuperació que Joseph E. Stiglitz ha analitzat en aquest article a Project Syndicate.

En clau local, aquest diumenge es definirà el nou tauler de joc per a la política catalana. Tot i que per Victor Lapuente (El País) la campanya electoral ha sigut un ‘déjà-vu’ constant en què els candidats intercanvien els mateixos missatges constantment. Però sembla que hi ha alguns que no volen moure fitxa sinó trencar el taulell, en part, gràcies a les xarxes socials tal com recorda José Maria Lassalle en aquest article (La Vanguardia). Caldrà doncs moure fitxa de forma coordinada per evitar perdre la partida. I el joc.

Amb la col·laboració de: