Lectures en Cercle 16/21

2021: Una reactivació marcada pels canvis

Arribem al final de l’any 2021 i, com sempre, els finals serveixen per mirar enrere i valorar el que hem passat. Aquest ha estat marcat per ser el primer any natural amb presència de la Covid-19. Un virus que per més que considerem superat sempre torna, aquest cop en forma de variant Omicron. Jay K. Varma, presenta al New York Times com ens afectarà la nova variant. Una de les primeres conseqüències sembla que serà la tornada el teletreball i Pilita Clark (Financial Timesens explica com i quins efectes pot tenir en l’economia. Malgrat les previsions, Margaret Renkl (New York Times) ens recorda que sempre hi ha llum al final del túnel. 

Els mercats, però, s’han reactivat tot i la incertesa d’aquest any. Robin Wiggleswhorth (Financial Times)  n’apunta alguns dels motius i Katie Martín (Financial Times) apunta quines són les preocupacions dels inversors per al 2022. També Jim O’Neil (Project Syndicate) parla sobre el proper any marcant-ne els temes que seran rellevants

Però el 2021 ha estat sobretot un any de canvis. Als Estats Units, l’acció d’un nou president, Joe Biden, ha revolucionat l’agenda internacional, especialment amb les noves relacions amb la Xina. Gedeón Rachman (Financial Times) explica més detalls de com s’ha produït l’apropament, mentre que Rana Foroohar (Financial Times) n’extreu algunes conclusions. Encara a l’Àsia, en concret a l’Est, també s’han viscut canvis importants en termes econòmics que ens recull Keun Lee (Project Syndicate). 

Europa ha estat també lloc de canvis. Econòmicament, per Martin Sandbu (Financial Timess’ha descobert un mercat econòmic social. Però el més destacat és la fi del lideratge d’Angela Merkel, que potser no serà l’últim, tal com apunta Bill Emmott (Financial Times). Una Europa que també ha hagut de centrar la seva agenda en els diferents conflictes apareguts a les seves fronteres, sobretot amb caràcter migratori. Peter Coy (New York Times) ens recull les conseqüències econòmiques que poden tenir aquestes migracions. Una d’elles és la tensió creixent a Ucraïna, la qual per Anders Aslud (Project Syndicate) pot ser un dels últims moviments de Putin

A les portes del nou any i, per tant, dels nous reptes, Anne Applebaum (The Atlantic) ens recorda que el més important és el sentit comú i que aquest sempre necessita gent que el protegeixi perquè si no acaba sent el menys comú dels sentits. 

Amb la col·laboració de: