Lectures en Cercle 14/22

2022: reptes i tensions

Arribem a les acaballes de l’any i, com sempre, és moment de fer la vista enrere i intentar fer una lectura del 2022. Un any marcat per la cristal·lització d’alguns conflictes com la invasió d’Ucraïna o les creixents tensions a Taiwan. Però també per l’increment de la inflació pràcticament a escala mundial. 


Anem a pams, si hi ha quelcom que ha condicionat el panorama internacional ha estat la invasió d’Ucraïna. És per això que el Financial Times ha escollit Volodymyr Zelenskyy com a personalitat de l’any i ha aprofitat per fer un repàs del conflicte que ha marcat el 2022. A més, aquest enfrontament directe ha tirat per terra les múltiples teories que descartaven que en el món globalitzat es produïssin guerres entre dos països. Richard Haass (Project Syndicate) ens apunta deu lliçons que podem treure del 2022 en aquest sentit.


De fet, la guerra a Ucraïna també posa de manifesta, a ulls de l’analista Paul Krugman (The New York Times), que podria ser que hagi acabat l’era de la pau basada en el lliure comerç. La vessant comercial ha estat, certament, el rerefons de l’escalada de tensions entre les dues potències més grans del món actual: Estats Units i la Xina. En aquest sentit, l’administració Biden ha evocat esforços en reduir la seva dependència comercial en el gegant asiàtic promovent, com ens diu Daniel Gros (Project Syndicate), un gir comercial cap al consum interior. Una via, com deia, per defensar-se de l’amenaça de la Xina d’arravatar el lideratge mundial al país nord-americà. Un desafiament que arriba de moltes maneres. Paul Mcleary (Politico) en destaca quatre de sorprenents.


Però el punt de més tensió entre les dues superpotències ha estat l’illa de Taiwan. Joseph S. Nye (Project Syndicate) ens dona apunts per entendre els motius que podrien portar a l’escalada del conflicte, mentre que per Anne Applebaum (The Atlantic) el conflicte ja ha començat.


Els 2022 ha estat, de facto, el primer any ‘normal’ després de la pandèmia de la Covid-19 i el que, per Joe Biden, ha donat inici a una dècada que serà ‘decisiva per mantenir el lideratge dels Estats Units’. Sobre aquesta idea reflexiona Bret Stephens (The New York Times). Una dècada en què el país americà haurà d’afrontar reptes molt diferents dels que s’imaginava. Reptes que concreta Lee Hudson en conversa amb la directora de la Inciativa Transatlàntica de Seguretat Anca Agachi per Politico.


Una acció exterior que l’administració Biden combina amb la lluita contra la inflació. Basada, bàsicament, en la pujada de tipus d’interès que tregui diners de circulació, arribant aquesta setmana fins al 4,5%. Una mesura que no tots els economistes comparteixen. Per exemple, Josep E. Stiglitz (Project Syndicate), creu que només aporten cost i cap benefici. En la mateixa línia E.J Dionne (Washington Post) remarca que no es poden prendre cometre cap error.


Malgrat les dificultats, el 2022 acaba amb una gran notícia. Científics nord-americans han descobert un tipus de fusió que genera més energia de la que gasta, obrint les portes a una energia molt més sostenible i inesgotable. Peter Coy (The New York Times) apunta què ve després del nou descobriment. Un apunt positiu per tancar un 2022 ple de repte i tensions.

Amb la col·laboració de: