Lectures en Cercle 12/22

Retrobament

Semblava, en inici, una setmana destinada als retrobaments. Joe Biden, president dels Estats Units i Xi Jimping, president de la República popular de la Xina, es van retrobar dimarts 15 de novembre a Bali. Per Joseph S. Nye a Project Syndicate la primera trobada entre els presidents mostra una nova estratègia dels americans en les seves relacions amb el gegant asiàtic. Però malgrat el retrobament, segons Josh Rogin (Washington Post), la reunió és una prova que les relacions entre països no aniran a millor, sinó el contrari. Qui també s’ha reunit amb el president xinès ha estat Olaf Scholz. Ivo Daalder (Politico) analitza les diferències entre l’estratègia estatunidenca i l’alemanya. Tot i que analistes com Mark Leonard (Project Syndicate) veuen una clara millora en la unitat de l’antiga aliança transatlàntica.


La trobada entre presidents servia de prèvia de la reunió del G20 que s’ha celebrat aquesta setmana i que ha acabat estant marcada per la mort de dos ciutadans polonesos, segons sembla com a conseqüència de l’impacte d’un projectil de defensa aèria d’Ucraïna llançat per a contrarestar un projectil rus. Per Henry Foy (Financial Times), la crisi mostra la volatilitat del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Un enfrontament que és hora que acabi per la via del diàleg, tal com demana Katrina vandel Heuvel al Washington Post. També ho fan els qui viuen el conflicte en primera persona, com Inna Osipova, una veïna d’Izium, de qui explica la història Nicholas Kristof al The New York Times. Per la seva banda Anne Applebaum intenta anar més enllà i busca les veritables causes de la crisi a la frontera polonesa a The Atlantic. 


Biden ha afrontat la crisi la setmana després de les Midterms, les eleccions legislatives dels Estats Units en les que el president n’ha sortit reforçat tot i perdre la Cambra de Representants. Qui no ha sortit tan ben parat ha estat Donald Trump. L’expresident va confirmar dimarts a la nit que es torna a presentar a la presidència. Tot i que per Bret Stephens (The New York Times) Trump està acabat. Michael R. Strain (Project Syndicate) coincideix que amb ell els republicans perden. Jonathan Bydlak (Politico) apunta un nom que podria competir les primàries a Trump: Ron De Santis. Tot i que alerta que no és la solució pels republicans. Michelle Goldberg (The New York Times) hi coincideix i apunta que la picabaralla entre els dos candidats perjudicaria els Estats Units en general. Peter Wehner (The New York Times) directament es pregunta com pot ser que encara parlem de Trump. Un últim apunt positiu de les Midterms: per Janan Ganesh (Financial Times) és l’última contesa electoral de l’any en què la democràcia liberal ha aconseguit aguantar el tipus front al populisme.


Hem viscut una setmana de molts retrobaments que n’han eclipsat un d’important: el de la COP27. Gernot Wagner (Project Syndicate) ens recorda qui surt perdent quan ens oblidem de la crisi climàtica.