Lectures en Cercle 02/23

Incerteses

La incertesa marca, per ara, el primer mes de l’any 2023. Sobretot, amb l’atenció posada en la guerra de Rússia Ucraïna. Els grans països europeus han anunciat que enviaran nous tancs al servei de Kiev, un anunci que molts consideren important. Franz-Stefan Gady analitza al Financial Times quin avantatge militar donaran aquests tancs. Amb armament renovat, Ucraïna podria fer passes rellevants, però, segons l’analista Ross Douthat (The New York Times), cap de les dues bandes pot guanyar aquesta guerra clarament, per això cal començar a pensar en un acord de pau. En aquesta línia Dmytro Kuleba (POLITICOapunta com no negociar amb el govern rus.


De fet, una de les possibles sortides del conflicte és un canvi al Kremlin, en parla Carl Bildt (Project Syndicate), que també apunta què pot passar després de Putin. Mikhail Zygar (The New York Times) va un pas més enllà i assenyala qui creu que podria desafiar Putin en els propers mesos. A Putin l’està desgastant molt la delicada situació econòmica que viu el país a conseqüència de les sancions, així ho veu Michael Marder (Project Syndicate). Però la guerra no només genera incerteses econòmiques a Rússia, també ho fa a Europa. Eoin Drea (POLITICO) ha analitzat els efectes que pot tenir per al vell continent el sobreesforç econòmic per no deixar caure l’economia ucraïnesa.


A l’altra banda de l’Atlàntic, la incertesa econòmica també centra totes les mirades. La nova majoria al Congrés i la posició cada cop més extrema d’un sector del partit republicà posa en perill que s’aprovi un nou sostre de deute als Estats Units. El Financial Times dedica aquesta setmana una editorial a la perillositat que té no aprovar un nou sostre de deute nord-americà per a l’economia global. Eric Foner apunta una possible solució constitucional per a superar el tràmit legislatiu.


A la Xina, trobem la tercera gran incertesa del taulell econòmic internacional. Minxin Pei (Project Syndicate) assenyala la importància que la Xina es recuperi econòmicament, mentre que Anne O. Krueger (Project Syndicate), ho considera clau per mantenir el creixement econòmic mundial.


Moltes són les incerteses econòmiques i calen espais de debat com el fòrum internacional de Davos per afrontar-les. Martin Wolf (Financial Times) apunta els principals aprenentatges de l’edició d’enguany.