Fortunato Frías, secretari general del Cercle d’Economia del 1964 al 1970, part del llegat de la institució

Per Jaume Guardiola

El passat dia 18 d’agost, ens va deixar l’amic Fortunato Frias, qui fou secretari general del Cercle d’Economia entre 1964 i 1970.

En Fortu, com el coneixem col·loquialment, ha sigut una figura cabdal en la història del Cercle d’Economia. Va substituir a l’enyorat Ernest Lluch en el càrrec de secretari general i va exercir-lo durant sis anys, coincidint amb els mandats dels tres primers presidents: Carlos Ferrer, Carlos Güell i Artur Suqué.

En el marc d’una Espanya que començava a prosperar gràcies a les polítiques implementades del Plan de Estabilización, el Cercle d’Economia es va convertir en una entitat de referència en l’àmbit econòmic i social. Personalitats, com en Fortu, van treballar de valent i de forma íntegra per donar resposta a les transcendentals necessitats que es requerien en aquell moment. El seu èxit va revertir en tothom i molt especialment en l’arrelament del Cercle.

La institució també es va veure clarament refermada en les seves bases i projectada a un futur millor durant el període en que en Fortu va assumir la secretaria general. A tall d’exemple, alguns mèrits i accions determinades en les que la seva col·laboració i actuació va ser fonamental foren: Enfortir la relació amb destacats mitjans de comunicació de l’època, en especial amb Diario de Barcelona i La Vanguardia, per mitjà dels quals va establir unes col·laboracions setmanals que es denominaven Páginas especiales; Es van iniciar els col·loquis posteriors a les conferències que se celebraven en el Cercle; Hi va haver la primera intervenció pública d’un ministre del govern, concretament: el titular d’Obres Públiques, Federico Silva Muñoz el dia 25 de març de 1969 o l’adquisició d’un pis, en la magnífica finca de Diagonal 520, que va ser el nou local social del Cercle. Una compra que, coordinada per Carlos Güell, llavors president del Cercle es va dur a terme amb el finançament i la implicació de bona part dels socis.

Després de deixar la direcció del Cercle d’Economia i fins als seus darrers dies, en Fortu ha continuat treballant discreta i incansablement amb vocació de servir als altres, com a directiu empresarial en el sector privat, i una vegada va deixar la seva activitat professional, va dedicar el seu temps a col·laborar en entitats del tercer sector, i molt especialment en ajudar a persones amb risc d’exclusió social.

La seva figura sempre ha estat vinculada a la nostra institució, com indiquen els nombrosos anys que ha exercit de patró a la Fundació Cercle d’Economia i sempre ha sigut un referent pels que en formem part.

Per acabar, permeteu-me que comparteixi amb vosaltres una anècdota del passat mes de juny corresponent al procés electoral del Cercle. Quan es va anar al notari per escollir les dues persones, sòcies del Cercle que havien de formar part de l’equip que integraria la Mesa Electoral, en Fortu va ser una de les primeres persones que van sortir en el sorteig. Malauradament, no va poder acceptar la sol·licitud degut al seu estat de salut.

Descansi en pau. El trobarem a faltar.

Jaume Guardiola

President