El context històric del capità d’indústria dels segles XIX i XX

Escolta el podcast

El context històric del capità d’indústria dels segles XIX i XX

El 16 d’octubre de 1958, el Dr. Jaume Vicens Vives pronunciava la conferència titulada El capitán de industria español en los últimos cien años, un ideari considerat fundacional pel Cercle d’Economia. L’historiador havia esdevingut un referent pel grup de joves fundadors de l’entitat i un dinamitzador de les seves energies i inquietuds. Hi destacaven Carles Ferrer Salat, que va ser-ne el primer president, Joan Mas Cantí, Artur Suqué, Carlos Güell i Ernest Lluch, entre d’altres.

En el seu discurs, Vicens Vives fa una lloança a la generació d’empresaris que, situats temporalment en un convuls primer terç del segle XIX –el període de decadència que va seguir a la fi de la Guerra del Francès–, van ser capaços de començar a donar forma a la indústria tèxtil catalana, la qual aniria creixent en importància fins a ser considerada, a finals de segle, com el motor econòmic de l’Estat, doncs va arribar a representar més del 50% de l’economia espanyola.

Durant la seva conferència, i prenent com a referent a aquells capitans d’indústria, Jaume Vicens Vives defensava que la revolució industrial no havia estat encara completada, i animava als joves oients a contribuir a la modernització econòmica i social del país mitjançant la creació de noves companyies industrials. Cal recordar que el context històric de mitjans del segle XX no estava tampoc exempt de reptes –en ple franquisme i amb una Europa que estava començant el seu procés d’integració–.

La figura del capità d’indústria va ser l’eix vertebrador d’un interessant cicle de converses que es van dur a terme al Cercle d’Economia durant els anys 2016, 2017 i 2018, coordinats per en Xavier Cambra, i en què es compartia el testimoni directe, i amb un enfocament intergeneracional, d’algunes de les famílies empresàries més rellevants del país.

Enguany vam reprendre el debat per entendre el context històric i el capità d’indústria de l’actualitat i del futur pròxim. El darrer 2 de març vam parlar sobre “El context històric del capità d’indústria dels segles XIX i XX” amb la participació de:

  • Jordi Maluquer de Motes, catedràtic d’història i institucions econòmiques a la UAB
  • Jordi Mercader Miró, president de Miquel i Costas & Miquel
  • Josep Oliu, president del Banc Sabadell
  • Xavier Cambra, president del Grup Enciclopèdia

Jordi Mercader, president de Miquel y Costas & Miquel, destaca que la sostenibilitat ha de ser un bé compartit de tota la societat.

Jordi Mercader
Josep Oliu, president del Banc Sabadell

En realitat, l’autèntica riquesa en el procés de la Revolució Industrial de Catalunya són les dones. Hi havia una gran proporció de dones incorporades en el mercat laboral”

Jordi Maluquer de Motes
Jordi Maluquer de Motes