Cristina Monge i Judit Carrera

    0

Davant la crisi de la democràcia, més democràcia

Quan la democràcia s’acabi, probablement, ens sorprendrà la forma en què ho farà. Potser ni tan sols notarem què està passant, perquè ens estarem fixant en altres aspectes o en altres qüestions.

David Runciman

Cristina Monge i Judit Carrera ens parlen, en aquesta nova sessió del cicle “Com se salven les democràcies” de les pors, del miratge trencat de la història entesa com una línia ascendent d’estabilitat i benestar; del mur de Trump que, tot i inacabat, actua ja en el qüestionament dels valors democràtics de convivència; d’unes eines i un espai que s’han tornat globals gràcies a la tecnologia però que han revertit en dinàmiques de comunicació autoreferencials, endogàmiques, petites; de les bretxes fonamentals i relacionades, bretxes de coneixement, d’accés a la tecnologia, de resiliència davant temps difícils; del desajust entre el que una democràcia suposa als ciutadans i la capacitat per complir amb aquestes exigències.

I davant aquestes pors, una conclusió: només amb una ciutadania activa i participativa, formada i informada, que entengui el que es debat en l’espai públic de manera que hi pugui intervenir, serà possible parlar de democràcia de qualitat. És a dir: davant la crisi de la democràcia, més democràcia.