Lectures en Cercle. Recull 11/19

El Cercle d'Economia us ofereix quinzenalment lectures sobre temes de l'actualitat econòmica, política i social. 

El paper d'Europa en el proper G-20

El 28 i 29 de juny se celebra a Osaka una nova cimera dels 20 països més industrialitzats del món, l'anomenat G-20. Aquesta reunió arriba en plena guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, situació que es pot veure agreujada, després de l'incident d'aquesta setmana entre Donald Trump i Mario Draghi, amb un doble enfrontament simultani amb la Unió Europea. Javier Solana ha escrit una detallada anàlisi de les batalles que l'economia mundial lliura en aquesta cimera en la que, a la Unió Europea, li correspondria el paper de defensora del lliure comerç enfront al proteccionisme creixent. L'exministre espanyol ens remet en el seu article a una aportació del mes de gener que van publicar Rafael Di Tella i Dani Rodrik al blog de la Universitat de Chicago sobre l'impacte del proteccionisme en la marxa de l'economia mundial  que resulta d'obligada lectura per entendre els danys col·laterals de les idees de Trump, just ara que anuncia la seva candidatura a la reelecció l'any 2020. Sense sembrar l'alarmisme, Nouriel Roubini considera que el risc de recessió a partir de l'any que ve és real, tot i que encara hi hagi marge per posar-hi remei.

La Unió Europea acudirà a la cimera del G-20 afeblida pel buit de poder a la Comissió i a la cancelleria de Berlín. Amb tot, Martin Sandbu, des delFinancial Timesconvida a la Unió Europea a prendre consciència del poder que té en aquest moment i a exercir-lo. Un lideratge que, des del punt de vista d'Antón Costas, ha de tenir com a objectiu la recuperació de la classe mitjana, delmada des de la crisi del petroli de 1973.

D'altra banda, i en referència a la passada Reunió Cercle d'Economia, cal destacar els resums de les sessions de Gillian Tett Teresa Garcia-Milà, "Gestió empresarial en un món amb turbulències: per què triomfen alguns executius i altres no?", la de Branko Milanovic amb Antón Costas"Els canvis en la distribució de la renda global i les seves conseqüències polítiques", i el de la sessió que va reunir Juan José BrugeraJavier Faus i Josep Sánchez Llibre per debatre sobre Barcelona, empresa, dinamisme i dimensió.