Francisco Martínez-Cosentino rep el VI Premi Reino de España a la Trajectòria Empresarial
VI Edición

Francisco Martínez-Cosentino rep el VI Premi Reino de España a la Trajectòria Empresarial

29 Octubre 2021

  • Lliurat pel Rei Felip VI en un acte a l’Auditori Municipal Mestre Padilla d’Almeria.
  • El Grup Cosentino té avui presència a més de 40 països i dóna feina a més de 5.500 persones a tot el món.
  • La projecció de la companyia com a referència espanyola a l’arquitectura i el disseny va quedar palesa amb grans fites del seu producte més popular: Silestone.

Sa Majestat el Rei ha lliurat avui el VI Premi Reino de España a la Trajectòria Empresarial a Francisco Martínez-Cosentino, president del Grup Cosentino. Les entitats convocants del Premi són el Círculo de Empresarios, el Cercle d’Economia i el Círculo de Empresarios Vascos.

L’acte de lliurament ha tingut lloc a l’Auditori Municipal Mestre Padilla d’Almeria. Presidit pel Rei Felip VI, ha comptat també amb la presència de Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social. Així mateix, hi han estat presents els presidents de les tres organitzacions convocants del Premi; Manuel Pérez-Sala, president del Círculo de Empresarios; Javier Faus, president del Cercle d’Economia i José Galíndez, president del Círculo de Empresarios Vascos.

José Galíndez ha intervingut en representació de les entitats convocants, destacant de la figura del premiat “el seu esforç, treball i visió per convertir una iniciativa familiar i local en un referent empresarial i global plenament compromès amb la funció social i el respecte a valors d’interès general o col·lectiu”. Galíndez va recordar, a més, que “la societat necessita líders empresarials i cal que la idea d’emprendre recali en l’imaginari dels joves, considerant-ho atractiu per al seu projecte vital i sentint-se una peça rellevant en la millora de la societat”.

Segons l’acta del Jurat, la concessió del Premi a Martínez-Cosentino es va decidir “en virtut de la seva contribució al desenvolupament econòmic i social d’Espanya al llarg de diverses dècades d’esforç i de treball, creant ocupació, internacionalitzant les activitats i contribuint a la millora del seu entorn i el benestar del país. Raons que el converteixen en un referent per a les futures generacions”.

El Jurat que ha concedit el premi ha estat integrat per distingits representants de la societat civil espanyola. Sota la presidència de Carme Riera, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​han format part del mateix Sara de la Rica (directora d’ISEAK), Victòria Camps (Catedràtica Emèrita de Filosofia Moral i Política de la Universitat Autònoma de Barcelona), Santiago Muñoz Machado (director de la Reial Acadèmia Espanyola), Victoria Prego (adjunta al director d’El Independiente.com), María Blasco (directora de l’Institut Nacional d’Investigacions Oncològiques), Núria Cabutí (CEO de Penguin Random House )Juan Manuel Bonet (crític d’art i literatura, poeta i museòleg espanyol), José Luis García Delgado (Dr. En Dret i Catedràtic d’Economia Aplicada), i Mercè Franquesa (secretària general del Cercle d’Economia), que ha exercit com a secretària.

Francisco Martínez-Cosentino (Macael-Almeria, 1951) és el menor de tres germans i fill d’Eduarda i Eduardo Cosentino, que van iniciar a la dècada de 1940 la seva activitat d’explotació de pedreres i elaboració bàsica de marbres. Diplomat en Magisteri per la Universitat d’Almeria, es va graduar posteriorment al programa d’Alta Direcció per a Empreses Líders (ADEL), per l’Institut de San Telmo.

El 1973 Francisco Martínez-Cosentino va prendre les regnes de l’empresa familiar i el 1979, amb el seu germà Eduardo, va constituir Mármoles Cosentino, S.A. Anys més tard s’hi incorporaria el tercer germà, Josep. Durant la dècada dels vuitanta, Marbres Cosentino, S.A. va ampliar la seva activitat comercial a diferents punts de la geografia espanyola i europea. El 1990 Cosentino va culminar la construcció d’una revolucionària planta industrial on es va començar a fabricar Silestone, un producte únic i diferenciador amb què la companyia va iniciar el seu intens procés d’internacionalització i diversificació. Procés que ha continuat vigent amb el desenvolupament de Dekton, la planta productiva del qual va ser inaugurada pel llavors Príncep d’Astúries el 2013.

Durant tots aquests anys, Cosentino ha basat el desenvolupament en l’expansió internacional, l’aposta constant per la innovació i l’R+D, la seguretat i l’honestedat, fins al punt de convertir el projecte que va iniciar amb els germans fa més de 40 anys, Mármoles Cosentino, a l’actual Grup Cosentino, una entitat internacional amb presència a 40 països, creant llocs de treball per a més de 5.500 persones i amb una facturació superior als 1.100 milions d’euros. Entre les grans fites de Cosentino és ser la primera empresa espanyola a anunciar-se a la Super Bowl.

Entre altres condecoracions, ha rebut el Premi a la Internacionalització del Club d’Exportadors i Inversors Espanyols (2011), el Premi Nacional d’Innovació en Categoria Internacionalització del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (2016), la Medalla d’Or al Mèrit al Treball concedit pel Ministeri de Treball i Seguretat Social (2016), l’Encomana de l’Ordre de la Cambra d’Espanya (2020), i, novament, el Premi Nacional d’Innovació a Gran Empresa, atorgat pel Ministeri de Ciència i Innovació (2021).

 

  • Cercle d'Economia
  • C/ Provença, 298
  • 08008, Barcelona