“Si no hi ha un bon debat públic no hi ha bones polítiques públiques”, afirma Antón Costas en la presentació de l’”Informe IEB sobre federalisme fiscal i finances públiques”.
I Martí Parellada, director de la Fundació IEB, ho reafirma quan indica que “hi ha d’haver un equilibri entre la recerca i la voluntat de transmetre els coneixements derivats d’aquesta recerca a un àmbit més ampli que l’estrictament acadèmic”. L’informe tracta sobre l’esperada reforma del finançament autonòmic, amb aportacions d’Antoni Castells o Pilar Sorribas-Navarro, i també sobre temes diversos de les finances publiques.
Hi ha d’haver un equilibri entre la recerca i la voluntat de transmetre els coneixements derivats d’aquesta recerca a un àmbit més ampli que l’estrictament acadèmic.
Martí Parellada
Així, en aquest segon àmbit, s’analitzen aspectes com ara l’economia del crim (la creixent importància del big data en l’anàlisi i fins i tot la predicció del delicte, els costos de la delinqüència a l’Amèrica Llatina), el debat que afecta l’impost sobre el patrimoni o, finalment, i explicat de manera més extensa a l’acte amb les intervencions d’Oriol Escardíbul i Óscar Marcenaro, l’impacte de la qualitat del professorat en el rendiment acadèmic dels estudiants i la recerca sobre les polítiques existents per augmentar l’eficàcia del personal docent.