El Cercle d’Economia debatrà sobre la resposta d’Europa davant l’actual context de disrupció geopolítica, en la Reunió Anual

El Cercle d’Economia celebra la 40a edició de la Reunió Anual del 5 al 7 de maig al Palau de Congressos de Catalunya sota el títol “Europa: wake-up call? Com respondre en un moment de disrupció geopolítica”

Teresa Ribera (Comissió Europea), Antonio Costa (Consell Europeu), Jim Skea (ONU), Roxana Mînzatu (Comissió Europea), Luca de Meo (Renault), Jesús Mantas (IBM) o Toni Ruiz (Mango), entre els ponents

Aquest any, com a novetat, es duran a terme nous formats de sessions per afavorir un debat més ric, plural i eficient. Des d’espais de conversa amb els ponents, fins a activitats de dinàmica inversa en què els assistents guien el col·loqui

Enguany es commemora la 40a edició amb un acte què reunirà a personalitats destacades de la vida política, social i econòmica del país

El Cercle d’Economia celebra la 40a Reunió Cercle d’Economia (RCE) sota el títol “Europa: wake-up call? Com respondre en un moment de disrupció geopolítica”. A la trobada, que tindrà lloc els pròxims 5, 6 i 7 de maig al Palau de Congressos de Catalunya, hi participaran més d’una trentena de ponents, entre líders polítics, empresaris i dirigents d’arreu del món.

Aquesta edició se centrarà en el paper d’Europa davant l’escenari d’incertesa a escala internacional i vol convertir-se en el punt de debat de la comunitat econòmica i empresarial del país. Per aquest motiu, enguany participaran a la Reunió els màxims representants de diferents institucions europees, com ara les vicepresidentes executives de la Comissió Europea, Teresa Ribera i Roxana Mînzatu, així com el president del Consell Europeu, Antonio Costa.

Les diferents perspectives d’un escenari complex

El programa d’enguany pretén donar resposta a l’impacte d’aquest nou context en l’àmbit de la defensa i seguretat, el comerç internacional, la dinamització de l’economia, la crisi climàtica, la gestió de la immigració creixent o el gap tecnològic, entre d’altres. 

Alguns dels ponents que intervindran en aquesta Reunió del Cercle, que es presenta més imprescindible que mai pel moment de complexitat actual que està tensant les relacions internacionals, són Luca de Meo (Renault), Jesús Mantas (IBM), Fina Lladós (Amgen i Farmaindústria), Toni Ruiz (Mango), Marc Murtra (Telefonica) o Francisco Blanch (Bank of America), entre d’altres.

A més, en aquesta Reunió, s’abordaran dos dels principals reptes d’aquest segle, el canvi climàtic i el creixent nivell de desigualtat. En aquest sentit, es donaran cita dos dels principals experts en aquestes matèries: Jim Skea, president de l’IPCC de les Nacions Unides i Branko Milanovic, economista especialitzat en desigualtat que ha treballat al Banc Mundial.  

La RCE es converteix també en el punt de trobada de líders polítics. Aquesta edició, a banda dels representants d’institucions europees, reunirà als presidents Salvador Illa i Pedro Sánchez, així com el ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, el president del Partit Popular, Alberto Núñez-Feijóo i la Consellera d’Economia, Alicia Romero.

Nous formats per a un debat més proper

Com a novetat, enguany es duran a terme nous formats de sessions amb la voluntat d’oferir un debat encara més obert, que permeti confrontar diversos punts de vista i integri alhora actors del món acadèmic, polític i empresarial.

Amb l’objectiu de trencar la barrera ponent-assistent i crear, així, un col·loqui participatiu, es durà a terme una activitat de dinàmica inversa. Amb el títol Què pinta Espanya a Europa, els eurodiputats Javi López (PSC), Diana Riba (ERC) i Adrián Vázquez (PP) participaran en un debat que es crearà a partir dels interessos, opinions i preguntes del públic.

En el marc d’aquesta edició, també tindran lloc trobades en petit comitè amb els ponents per tal d’oferir un espai de conversa per aprofundir en aspectes concrets i compartir experiències i punts de vista sobre qüestions d’actualitat.

Commemoració de la 40a edició

L’actual Reunió pren una dimensió especial, no només pel moment actual que viu Europa i que demana una resposta immediata, sinó també perquè es commemora la 40a edició des de que es va organitzar la primera Reunió a la Costa Brava l’any 1961. En aquest sentit, el dimarts 6 a la tarda, es farà un acte que reunirà a personalitats destacades de la vida política, social i econòmica del país i que posarà de manifest el paper que ha jugat el Cercle d’Economia i aquestes trobades en les diferents etapes polítiques des de la transició democràtica.

En el marc de la RCE, el Cercle atorgarà dos premis. D’una banda, el V Premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea que enguany s’atorga a Erasmus+, el programa de la Unió Europea que dona suport a l’educació, la formació, la joventut i l’esport. I, d’altra banda, el Premi Lara a l’ambició i el propòsit empresarial, que aquest any celebra la sisena edició i que el lliurarà la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero.