La Iniciativa per la Productivitat i la Innovació es posa en marxa en un acte que reuneix als agents de l’ecosistema català

L’economia catalana, tot i tenir una base industrial diversificada, sectors estratègics i un ecosistema de recerca de referència, ha experimentat un estancament de la productivitat respecte a les regions més dinàmiques d’Europa i, fins i tot, amb relació a la mitjana espanyola.

En aquest context, el Cercle fa una aposta decidida per impulsar el creixement de la productivitat a Catalunya i Espanya, posant en marxa la Iniciativa per la Productivitat i la Innovació (IPI).

Durant l'acte de presentació, que ha reunit prop de 200 representants del sector públic, privat i del món acadèmic, s'ha posat en relleu la importància d'invertir en innovació per aconseguir un creixement sostenible i millorar la qualitat de vida, doncs "més productivitat implica també una menor desigualtat i un benestar econòmic més gran per a les regions" com apuntava Xavier Vives, president de l'IPI.

Incidir en les polítiques públiques per a una transformació real

Així doncs, l'objectiu de la iniciativa és promoure la transformació cap a un nou model productiu més eficient, innovador i sostenible que garanteixi el sistema de benestar col·lectiu. Combinarà les funcions pròpies d’un think tank, generant anàlisi rigorosa i coneixement que permeti aprofundir en les causes del problema; amb les d’un action tank, facilitant col·laboracions estratègiques entre el sector públic, privat i acadèmic. En aquest sentit, vol esdevenir un centre de referència en l'anàlisi i l'impuls de polítiques públiques que permetin situar Catalunya com una regió líder en innovació. 

El repte de la productivitat

Durant la seva intervenció, Daniel Gros, director de l'Institute for European Policymaiking, va assenyalar la necessitat d’una nova manera de finançar la indústria europea, com ara les inversions de capital de risc per impulsar la innovació i mantenir la competitivitat global. En aquesta línia, el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, apunta que "ens hem quedat enrere en l'aposta per tecnologies disruptives" i ara és necessari que "la inversió privada aixequi el cap i comenci a arrossegar".

Alguns dels reptes que abordarà l'IPI són el dèficit de professionals STEM o la necessitat d’incentivar la transferència tecnològica al mercat. La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, aposta per treballar conjuntament i proposa crear estructures que facilitin la col·laboració entre sectors públics i privats i en la millora de la transferència de coneixement.

L’IPI neix amb un sentit d’urgència per abordar el repte de la baixa productivitat, però també amb la voluntat d’aportar solucions pràctiques i concretes, és a dir, identificar polítiques innovadores que generin un impacte real i durador. Per aquest motiu, és imprescindible que la iniciativa tingui una visió transversal i involucri els diferents agents de l’ecosistema per tal de consensuar recomanacions i aportar solucions aplicables que tinguin impacte en el teixit productiu.

Governança

La iniciativa està liderada pel Cercle d’Economia, i es regeix a través d’un Consell Assessor independent format per experts i professionals de l’àmbit econòmic, industrial i acadèmic i, més endavant, es constituirà el Consell Institucional què incorporarà també representants de l'administració. Actualment, compta amb el patrocini del Banc Santander i de la Fundació per la Indústria, què contribueixen a la posada en marxa del projecte donant estabilitat per als pròxims tres anys.