L'any 2025 es presenta com un període de profunds canvis i reptes a escala global. The Economist analitza el calendari internacional de l’any entrant i, en paral·lel, els especialistes de Project Syndicate han fet les seves prediccions sobre com serà la pròxima volta al sol.
La principal novetat del 2025 serà el retorn a la Casa Blanca d’un Donald Trump que va concretar la visió del paper que ha de tenir els Estats Units en el món en una roda de premsa que no va deixar indiferent a ningú. Irie Sentner (Politico) recull tots els titulars que va deixar el president electe. Matthew Kaminski (Politico) analitza com Trump pot influir en les principals zones de conflicte mundial—el Pròxim Orient, Ucraïna i Àsia—per contrarestar les ambicions de poder de la Xina. Sobre com seran les relacions amb el país de Xi Jinping, Ian Bremmer (Project Syndicate) escriu que creu que probablement desencadenarà una desconnexió no gestionada amb la Xina, augmentant el risc de disrupcions econòmiques globals i també crisis. De fet, l’impacte que pot tenir el nou president en l’economia global també preocupa als experts. A The Economist creuen que pot alterar l'economia global exacerbant tensions comercials i redefinint l'ordre econòmic amb polítiques proteccionistes. Tot i que Nouriel Roubini (Project Syndicate) argumenta que les noves polítiques econòmiques per al 2025, amb reculls fiscals i proteccionisme comercial, podrien cancel·lar-se mútuament deixant un impacte econòmic moderat.
D'altra banda, el retorn de Trump també està remodelant el panorama corporatiu i tecnològic. Segons The Economist, el moviment MAGA ha iniciat una "guerra pel talent" que genera preocupació entre els CEOs i ha indignat figures com Elon Musk que s’oposen fermament a aquestes dinàmiques. Per Rana Forohaar (Financial Times) el xoc exemplifica la fragilitat de la coalició que va portar Trump a la victòria. Paral·lelament, el mateix mitjà destaca el gir pragmàtic de Mark Zuckerberg en la política de verificació de fets a Meta, una decisió oportunista que respon a les pressions creixents. En aquest context, també es preveu un xoc cultural significatiu entre la política de Washington i les grans tecnològiques, ja que la influència d’Elon Musk i RFK Jr. en el cercle de Trump intensifica la confrontació amb l’status quo. Noah Keate (Politico) explora com la implicació de Musk, especialment a través de la plataforma X, redefineix el paper de les xarxes socials en el panorama polític. Aquesta convergència de política i tecnologia promet ser un dels grans eixos del 2025.
Mentre el món mira als Estats Units i l’impacte que pot suposar Trump, les peces que hauran de conviure amb ell van canviant. Justin Trudeau ha anunciat la seva voluntat de deixar la presidència del Canadà quan el partit designi el nou líder (The Economist). Per Stephen Marche (The New York Times) el fracàs de Trudeau és la representació perfecta de la caiguda del progressisme expansiu que globalment hem vist en l’última dècada.
Darrere seu sembla que arriba l’onada reaccionaria global que hem vist al llarg de les eleccions del 2024 i que culminaran amb el retorn del populista Trump a Washington. Anne Applebaum (The Atlantic) analitza l’atractiu del desafiament al sistema que suposa que aquesta vegada, en lloc d’anar envoltat de polítics professionals del partit republicà, ho faci acompanyat d’Elon Musk i RFK Jr, líders del conspiracionisme. Tot això poc després de la mort de Jean Marie Le Pen, l’avantguarda reaccionària d’Europa (The Economist).
Amb la col·laboració de: