El IX Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió britànica, presentat al Cercle d’Economia, apunta que el Regne Unit ha invertit a Catalunya 111 milions d’euros durant la primera meitat del 2024

La British Chamber of Commerce in Spain ha presentat en un acte al Cercle d’Economia la novena edició del seu Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió del Regne Unit a Espanya, desenvolupat juntament amb Analistas Financieros Internacionales (Afi).

Miquel Nadal, director general del Cercle d’Economia, ha donat la benvinguda a l’acte destacant que “la situació econòmica espanyola va bé a nivell macro” però ha alertat que “l’evolució de la productivitat no és tan bona”. En aquest sentit ha apuntat que “la renda per càpita respecte la mitjana europea ha disminuït els últims anys i estem en un procés de divergència”. “Malgrat el Brexit, la presència d’empreses britàniques a Espanya i Catalunya és molt rellevant”, ha conclòs.

La presidenta de la British Chamber of Commerce in Spain Isabel Perea ha destacat que la relació bilateral entre Espanya i el Regne Unit "és una de les més estretes al vell continent, no només a nivell empresarial, econòmic i d'inversió, sinó també en educació, cultura, turisme, ciència o innovació". "El Regne Unit és el segon inversor a Espanya només per darrera dels Estats Units" ha assenyalat. Malgrat les bones dades, Pere ha apuntat que “no podem caure en una falsa complaença i per això és clau la col·laboració público privada”.

Isabel Perea, presidenta de la British Chamber of Commerce in Spain

Lloyd Milen, cònsol britànic a Barcelona, ha subratllat que "Catalunya és un soci clau per al Regne Unit, ja que les empreses britàniques veuen una base atractiva per a les seves operacions al sud d’Europa”. També ha comentat que “el Regne Unit és el quart país en volum d’inversió i el quart en número de projectes a Catalunya”.  A més ha afirmat que les àrees de tecnologia i innovació, comerç sostenible i turisme i cultura són claus per enfortir la relació entre Catalunya i el Regne Unit.

Lloyd Milen, cònsol britànic a Barcelona

Per la seva banda, Paul Clark, director de Comerç i Inversió al Consolat Britànic a Catalunya ha parlat del comerç i la inversió entre Espanya i el Regne Unit subratllant que “el foment de les empreses britàniques a l’exterior és un dels principals eixos del nou govern britànic”. També ha abordat els punts principals de l’estratègia industrial del govern del Regne Unit que defineix com a sectors clau per al creixement les manufactures avançades, les indústries creatives, les indústries energèticament netes, la defensa, el sector digital i tecnològic, els serveis financers, les ciències de la vida i els serveis professionals.

Paul Clark, director de Comerç i Inversió al Consolat Britànic a Catalunya

Seguidament, Eva Prada, directora de la British Chamber of Commerce in Spain ha ressaltat que “la inversió britànica es manté a Espanya” i ha assegurat que “les empreses britàniques acostumen a tenir facilitat per accedir a talent qualificat i que són bones generadores d’ocupació”. Com a obstacles ha apuntat a “la legislació laboral espanyola, molt menys flexible que la britànica”.

María Romero, sòcia directora d’Economia d’AFI, ha presentat les dades del IX Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió britànica.

L'estudi torna a posar de manifest l'interès que Espanya segueix despertant al Regne Unit ja que suma el major volum de fluxos acumulats d'IED (Inversió Estrangera Directa) des de l'inici de la sèrie històrica, el 1993, amb 92.000 milions euros. D'aquests, més de 2.500 milions han arribat en els primers sis mesos de 2024, la qual cosa suposa el 65% del total que va arribar passat any 2023.

Per Comunitats Autònomes, destaquen la Comunitat de Madrid amb 1.640 milions d'euros, el segueix el Principat d'Astúries amb 486 milions d'euros i Catalunya amb 111 milions d'euros. Així mateix, Castella-la-Manxa va rebre 92 milions d'euros, la Comunitat Valenciana va rebre 50 milions d'euros i Aragó va rebre 35 milions d'euros.

Per sectors, la inversió britànica destaca per ser eminentment productiva i es reparteix principalment entre el comerç a l'engròs – amb 18.000 milions d'euros des que es té registre (1993)- i en el sector de les telecomunicacions -amb 17.500 milions. Aquests dos sectors acumulen el 40% dels fluxos d'inversió britànica entre 1993 i 2024 al nostre país. Per Comunitats Autònomes, destaca el creixement de la inversió en el sector de serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria, comerç a l'engròs i construcció d'edificis a la Comunitat de Madrid; especial focus en activitats immobiliàries a Catalunya; aposta per subministraments d'energia al Principat d'Astúries i reparació i instal·lació de maquinària i equip a Castella-la Manxa.

Pel que fa a l'estoc d'inversió, és a dir la inversió que va arribar i segueix present al nostre país, el Regne Unit es posiciona en tercera posició a nivell global el 2022, només per darrere dels Estats Units i França. El país britànic té a Espanya 57.652 milions d'euros, la qual cosa suposa el 13,8% del total de la IED al nostre país. Aquestes xifres van ser les responsables del manteniment de 260.000 ocupacions al nostre país de manera directa i indirecta.

Les perspectives de creixement anunciades per a Espanya juntament amb el descens de la inflació contribueixen a un entorn favorable per a la recuperació de les inversions estrangeres al nostre país. Així ho creuen també el 40% de les empreses britàniques enquestades per al IX Baròmetre sobre clima i perspectives de la inversió del Regne Unit a Espanya. A més, dues de cada tres empreses britàniques a Espanya afirmen que pretenen augmentar les seves inversions al nostre país entre un 5% i un 10% el 2025.

Aquesta arribada de capital des de les matrius britàniques estaria destinada, gairebé en un 40% a ampliacions de negoci al nostre país, seguida per la digitalització de les empreses en gairebé un 21,7%.

D'altra banda, les empreses britàniques han expressat que el Brexit ha dificultat el desplaçament de treballadors entre Espanya i Regne Unit, a més d'augmentar els costos en procediments jurídics i burocràtics. Les empreses britàniques coincideixen que un marc regulatori simplificat, consistent i predictible tindria un impacte positiu sobre la decisió d'invertir a Espanya.

Pel que fa a Catalunya, destaca que el Regne Unit ha invertit a Catalunya 111 milions d'euros durant la primera meitat del 2024, sent la tercera Comunitat Autònoma que més inversió ha rebut en els sis primers mesos de l’any. A més, les companyies britàniques són les responsables del manteniment de 42.800 llocs de feina al territori, cosa que suposa l’1,2% del total de l’ocupació.

Taula rodona sobre l’experiència i valoració de les empreses en relació a la inversió britànica a Catalunya

A continuació ha tingut lloc una taula rodona sobre l’experiència i valoració de les empreses en relació a la inversió britànica a Catalunya moderada pel director general del Cercle d’Economia Miquel Nadal amb la participació de Pilar Pasaron, directora de government affairs d’AstraZeneca; Daniel Tovar, director general de Bunzl Distribution Spain, Joan Monrabà, country manager de Colt i Óscar García, director general de grans comptes a Mitie.

Pilar Pasaron d’Astrazeneca ha comentat que “ubicar el hub global de recerca i desenvolupament a Barcelona va ser conseqüència del pes de Barcelona i Catalunya en el sector salut i per la seva capacitat d'atraure talent”. També ha posat en valor “l'ajuda de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el govern central”. Daniel Tovar de Bunzl Distribution Spain ha comentat que “per captar i retenir talent és clau treballar la imatge de marca” i ha apuntat a l'absentisme, especialment en logística, com un dels grans reptes”. Joan Monrabà de Colt ha afirmat que “en el sector tecnològic és més difícil trobar talent” i que, malgrat això, “hem aconseguit estabilitzar la rotació desplegant polítiques de retenció del talent”. Óscar García de Mitie ha agraït “el retorn a l'estabilitat política a Catalunya”.

Consultats per què demanarien a l’administració, han apuntat a “l’agilitat, la protecció a la innovació i l’impuls d’acords marcs en la licitació pública”.

Joan Romero, director executiu d'ACCIÓ

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Joan Romero, director executiu d'ACCIÓ, el qual ha animat a que “el Regne Unit s’incorpori al club de les 1.000 empreses amb filials a Catalunya, ja que està només a mig centenar d’organitzacions per assolir-ho”. A més, ha remarcat que “el país britànic és el primer soci comercial extracomunitari de Catalunya.

Finalment, Daniel Tovar, portaveu del British Investment in Spain Committee i vicepresident regional per a Barcelona de la British Chamber ha tancat l’acte afirmant que “hem de créixer de forma sostenible” i assegurant que “la inversió britànica a Espanya i Catalunya és forta i s’ha de seguir construint un ecosistema perquè segueixi sent així”.