Martiderm i Grup Julià, protagonistes de la cinquena sessió del cicle sobre el passat, present i futur de l’empresa familiar

El Cercle d’Economia i l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) han organitzat, amb la col·laboració del BBVA, la cinquena edició de “L’empresa familiar: Passat, present,... I futur?”, una sessió centrada en la trajectòria de destacades empreses familiars de sectors ben diferents però amb el nexe comú d’haver aconseguit incorporar en els seus òrgans de govern als membres de les noves generacions familiars.

En la benvinguda de l’acte, el president de l’ASCEF Jaume Alsina ha destacat que “el veritable repte de les empreses familiars és ser capaços de traspassar el llegat” i ha apuntat que els 2 grans desafiaments són “seguir aportant valor a la societat intentant que el projecte empresarial sigui viable, rellevant i exitós amb l’objectiu d’atraure el millor talent, la millor garantia d’excel·lir a nivell global”. També ha afegit que “és clau dedicar temps i recursos a planificar i treballar una sòlida i bona governança corporativa i familiar”. Per la seva banda, el director regional de banca d'empreses i corporacions de BBVA a Catalunya Francisco Pla ha assegurat que “estem contents d’anar de la mà del Cercle, una entitat que té un rol molt rellevant a l’hora d’aportar propostes de millora que ajuden al progrés econòmic i social del territori” i ha mostrat el suport del BBVA a les empreses familiars, “un actor estratègic per a la nostra economia, clar generador d’ocupació i de riquesa al nostre país”.

Montse Martí, Board Member & Advisor de Martiderm i Pipo Adell, CEO del Grup Julià, moderats per Xavier Cambra, exsecretari general del Cercle i president de Transmmission, han explicat els principals encerts i errors del procés de transició generacional des de la seva experiència i també com afronten avui l’objectiu de donar continuïtat al projecte empresarial.

En primer lloc s’ha parlat del passat i present de Martiderm i Grup Julià. Pipo Adell, CEO del Grup Julià, ha afirmat que “formo part de la tercera generació familiar d’una empresa creada el 1933 per part de quatre fundadors com a empresa de transport de passatgers de línies regulars i també per al sector del turisme”. Adell ha comentat que “entre els anys cinquanta i setanta vam replicar a la resta d’Espanya i posteriorment a França i Alemanya el negoci que anava molt bé a Barcelona”. Pipo Adell ha explicat que, quan es va incorporar l’any 2000, “l’empresa estava en una situació molt feble i els que ens va salvar va ser posar per davant la família” i ha afegit que “tenir clara aquesta prioritat ens va donar l’empenta per tirar endavant el negoci”. “Vull agrair també el suport del BBVA en aquells moments difícils”, ha remarcat. Adell ha comentat que “el 2005 vam comprar la part de l’empresa de les altres famílies i ens vam quedar com a única família propietària i des d’aleshores hem anat expandint el negoci en turisme, busos i trens turístics i transport de viatgers amb presència en més de 20 ciutats en 8 països, amb més de 12 milions de clients a nivell internacional i un equip humà de més de 1.400 professionals”.

Pipo Adell, CEO del Grup Julià

Per la seva banda, la Board Member & Advisor de Martiderm Montse Martí ha explicat que l’empresa va néixer el 1952 “en una petita farmàcia de Barcelona que gestionava el meu pare Josep Martí, farmacèutic amb visió empresarial que va col·laborar a nivell científic amb dermatòlegs de l’època buscant les millors fórmules per casos complicats”. Montse Martí ha destacat que “l’any 1989 el meu pare va crear una fórmula amb la combinació de proteoglicans i vitamina C pura per regenerar la pell després dels peelings agressius que utilitzaven aleshores els dermatòlegs” i ha subratllat que “el tractament el servia en una ampolleta de vidre fosca que va tenir molt èxit i va significar l’inici de l’actual Martiderm per part de la segona generació familiar”. “Del 2004 al 2015 ens vam dedicar a donar conèixer la marca a Espanya, sobretot entre farmàcies i dermatòlegs, i posteriorment vam internacionalitzar-nos”, ha afegit Martí. La Board Member & Advisor de Martiderm ha recordat com “l’oportunitat d’entrar al mercat asiàtic va ser un èxit inesperat que va provocar moltes tensions internes a nivell de fabricació: vam passar d’un model de negoci basat en la recomanació dermatològica a vendre per Internet a Alibaba”.

En relació al futur, el CEO de Grup Julià Pipo Adell ha assegurat que “el que ens pot diferenciar d’una empresa propietat d’un fons de capital risc o d’una multinacional és precisament l’esperit familiar i pensar a llarg termini” i ha subratllat que creu que la clau és “créixer paulatinament, construint des d’una base sòlida i mirant sempre cap al futur. Però, sobretot, cuidant més que mai l’equip com si fos part de la família”. La Board Member & Advisor de Martiderm Montse Martí ha apuntat que “la nostra ambició de futur és tenir una marca que tingui un posicionament similar a tot arreu” i ha assegurat que “on més podem créixer és a nivell internacional, especialment a Europa i Llatinoamèrica”.

Montse Martí, Board Member & Advisor de Martiderm

Pel que fa a l’organització interna, Montse Martí de Martiderm ha explicat que “volíem fer un canvi generacional i passar a tenir un nou equip extern” i ha afegit que “la família hem deixat de formar part del comitè de direcció, per passar a ser membres del Consell d’Administració juntament amb el CEO de la companyia que s’ha incorporat recentment”. Per la seva banda, Pipo Adell del Grup Julià ha comentat que “actualment ens organitzem amb un consell d‘administració i un altre de direcció on estem la família i els directius professionals”.