En el context actual, marcat per desafiaments econòmics, socials i mediambientals de gran envergadura, l’empresa ha de jugar un paper clau en la construcció d’un futur més sostenible i equitatiu. Les expectatives sobre la responsabilitat social corporativa, la innovació sostenible i el lideratge ètic són cada vegada més exigents, i les empreses tenen davant seu l’oportunitat i la responsabilitat de respondre de manera activa a aquests reptes globals.
Amb l’objectiu de reflexionar sobre aquest paper i sobre les transformacions necessàries en l’àmbit empresarial, el Cercle d’Economia va organitzar un acte per generar un espai de diàleg i anàlisi per explorar com les empreses poden contribuir a la solució d'aquests problemes urgents.
Amb aquest acte es va voler retre homenatge a Pere Duran Farell, una figura clau en la història empresarial del nostre país i en la història del Cercle d’Economia, desaparegut fa vint-i-cinc anys i, que, amb la seva visió i lideratge, va marcar un abans i un després en la relació entre empresa i societat.
En la benvinguda de l’acte, el president del Cercle d'Economia Jaume Guardiola va subratllar que “la responsabilitat social, la innovació sostenible i el lideratge ètic són tres elements que van definir i caracteritzar la vida i la trajectòria de Pere Duran”.
A continuació, Pere Duran Vall-llosera, fill de l’homenatjat, va dedicar unes paraules d’agraïment al Cercle per l’organització de l’acte i va recordar que “el meu pare tenia la plena convicció que l’empresa ha de jugar un paper clau en la construcció d’un futur per al país més sostenible i equitatiu”. En aquest sentit, va apuntar que “el pare deia que l’empresa s’havia de convertir en la cèl·lula bàsica per materialitzar el gran repte de construir una societat humana autènticament sostenible en tota l’extensió de la paraula”. També va mostrar-se convençut que “el pare hauria volgut veure com anaven tornant totes les empreses que en el seu moment van decidir marxar”.
L’acte va constar d’una taula rodona amb la participació d’Antoni Brufau, president de Repsol i expresident del Cercle d'Economia; Antoni Llardén, president d'Enagás; i Elisabet Alier, presidenta d'Alier, moderats pel periodista econòmic de TV3 Albert Closas.
En primer lloc, consultats sobre què diria Pere Duran sobre la situació actual, el president de Repsol Antoni Brufau va afirmar que “el Pere faria dues reflexions contraposades”. En primer lloc, “estaria satisfet de veure com s’ha acabat construint l’Europa que ell volia marcada per la democràcia, la pau, la llibertat, la igualtat i la prosperitat”. Però també “des de l’òptica d’empresari, estaria molt trist per l’estratègia que ha seguit Europa en el primer quart de segle de terceritzar la producció a d’altres països, fiar tota la defensa als Estats Units i l’energia a Rússia que fa que Europa no tingui un futur industrial competitiu”. També ha volgut recordar que “gràcies a Pere Duran Espanya ha estat l’únic país protegit davant la crisi energètica generada per la situació a Ucraïna”.
El president d’Enagás Antoni Llardén va voler destacar que “Pere Duran era un gran industrial i al mateix temps un visionari” i va afegir que “estaria molt preocupat per l’eficiència i la competitivitat de la indústria europea”. Llardén va recordar que “Pere Duran volia la sobirania energètica del país”.
Per la seva banda, Elisabet Alier, presidenta d’Alier, va subratllar que “malgrat no vaig tenir la sort de conèixer Pere Duran en persona, sí que puc dir que la seva obra ha transcendit i és molt inspirador” i va posar èmfasi que “la seva visió de centrar-se en l’impacte social de les empreses més molt actual”. Alier va explicar que “som una empresa paperera que ha posat molt l’accent en la sostenibilitat sent pioners a Espanya en l’ús de fibra reciclada” i va apuntar que “estem en procés de descarbonització en el nostre camí cap a la circularitat”.
Els ponents també van abordar els objectius de desenvolupament sostenible per al 2030 i 2050. El president de Repsol Antoni Brufau va assegurar que “si el gas natural substituís avui el carbó per produir energia elèctrica acabaríem amb el problema del canvi climàtic” i va apuntar que “la producció de molts dels elements associats a les energies renovables com les plaques solars es fa a Xina amb l’ús del carbó, que és el més contaminant”. També va afirmar que “la tecnologia ajudarà a lluitar contra el canvi climàtic, tal i com ja deia el Pere Duran fa anys”. El president d’Enagás Antoni Llardén va destacar que “Europa ha fet rutes energètiques que no s’havien fet mai fins ara” i va afegir que “la ruta Barcelona-Marsella per portar hidrogen ja la va apuntar fa anys Pere Duran”. La presidenta d’Alier Elisabet Alier va comentar que “perquè la sostenibilitat sigui sostenible ho ha de ser també a nivell econòmic”.
D’altra banda, preguntat per l’impost a les energètiques i la banca, el president de Repsol Antoni Brufau el va qualificar “d’ideològic i anticonstitucional” i va afirmar que “en cinc anys Repsol ha guanyat 2.000 milions d’euros nets, el mateix que Aena en un any”. També va mostrar-se convençut que “aquesta fiscalitat allunya les inversions d’Espanya”.
En relació a l’impacte de la victòria de Donald Trump als Estats Units en el mercat de l’energia global, Brufau va assegurar que “no canviarà gran cosa” i que l’impacte de Trump serà sobretot en l’àmbit del comerç.