Les claus de la campanya de les eleccions als Estats Units i la seva repercussió global centren una nova sessió d’Actualitat en Cercle

A poques setmanes de les eleccions als Estats Units, hem fet una radiografia de com va la campanya, hem explicat els punts forts i dèbils dels dos candidats, hem analitzat per què està la cursa tan ajustada i hem parlat de les múltiples repercussions internacionals. Tot plegat en una nova sessió del cicle "Actualitat en Cercle" que té per objectiu interpretar i analitzar l'actualitat de la mà d’experts en un acte seguit d'un esmorzar-networking.

Pol Morillas, director del Cidob i membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia i Xesco Reverter, periodista de TV3 i excorresponsal a Washington, han analitzat les claus de la campanya i la repercussió internacional dels propers comicis als Estats Units.

Xesco Reverter, periodista de TV3 i excorresponsal a Washington

Xesco Reverter ha iniciat la seva intervenció destacant que “estem davant la campanya més atípica de la història recent pels intents d’assassinat de Trump i per la retirada de Biden”. Reverter ha afegit que “estem davant les eleccions més ajustades en una generació perquè el país està tremendament dividit i polaritzat però també perquè cap dels dos és un bon  candidat”. Segons l’excorresponsal de TV3 a Washington, “Kamala Harris ha demostrat estar preparada i tenir moltes més taules de les que ens pensàvem, però no és una figura excepcionalment inspiradora com podia ser Obama, molts la veuen massa d’esquerres i arrossega plom a les ales”. D’altra banda, “Donald Trump genera molts anticossos, però és un líder carismàtic que aixeca passions i que sap detectar i manipular molt bé el greuges de part de la societat”.

Pel que fa a les apostes econòmiques dels dos candidats, Xesco Reverter ha afirmat que “Trump no és molt concret però sí que diu que vol reduir encara més els impostos: el de societats del 21% al 15% i no tocar l’IRPF dels més rics”. Reverter ha apuntat que “també vol prescindir dels impostos sobre propines i desregular encara més l’economia i les normes de l’administració”. Tot plegat, segons el periodista de TV3, “vol pagar-ho fixant aranzels amb un model molt proteccionista que dispararia el deute en 5 bilions de dòlars en 10 anys”.

Pel que fa Harris, “el seus plans econòmics inflarien el deute 1 bilió en aquests 10 anys, menys que Trump, amb mesures progressistes com ara donar una ajuda a la maternitat de 6.000 euros, desgravacions fiscals de fins a 25.000 per compra primer pis, o deduccions de fins a 50.000 per començar un negoci apujant de nou l’impost de societats del 21 al 28% i l’IRFP als qui guanyen més de 400.000 euros l’any”, comenta Reverter.

El periodista de TV3 ha assegurat que “poden passar dies fins que s’acabi de comptar l’últim vot" i ha conclòs afirmant que “una victòria de Harris en gran part voldrà dir continuisme interior i exterior, mentre que una de Trump significarà un canvi de direcció radical, no només per les mesures econòmiques sinó perquè tot fa pensar que tornarà a posar a prova la resistència del sistema democràtic dels EUA".

Pol Morillas, director del Cidob i membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia

El director del Cidob i membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia Pol Morillas ha destacat que “Kamala Harris té una perspectiva continuista respecte Biden del paper d’EUA al món, basat en els pilars de l’ordre internacional post segona guerra mundial”. També ha destacat que “amb Harris els drets de les dones i les minories guanyaran espai en l’agenda”. Tot i així, Morillas ha apuntat que “desconeixem l’impacte que ella es presenti com una no-filla de la guerra freda i que les aliances amb els vells coneguts passin molt més pel sedàs del transaccionalisme”. “Per a la Unió Europea, serà una administració amiga però molt més marcada pels interessos americans que fins ara”, ha afegit.  

Pol Morillas ha comentat que “el caràcter temperamental i imprevisible de Trump fa que la seva política exterior estigui molt marcada pels personalismes” i ha assegurat que “no sabem gaire què vol dir acabar els conflictes internacionals en 24 hores”. El director del Cidob ha senyalat que “Trump té una agenda absolutament ideologitzada i aïllacionista”.

Pel que fa als principals conflictes en marxa, ha afirmat que “a Ucraïna ens encaminem cap a un escenari de negociacions, que amb Trump Ucraïna afrontaria des de la submissió i amb Harris des de la fortalesa”.

“Al Pròxim Orient, Harris està en la lògica de l’alto el foc però no el distanciament d’Israel, mentre que Trump intentaria reprendre els acords d’Abraham basats en el reconeixement d’Israel passant per sobre de la qüestió palestina”, ha comentat.

Morillas ha subratllat que “amb Xina, l’administració Trump serà l’administració de la desconnexió de les dues grans potències amb importants repercussions sobre el comerç internacional, mentre que Harris buscarà només reduir els riscos per als sectors crítics”.

“El que segur que quedaria totalment defenestrat amb Trump serien les aliances internacionals, creant grans tensions amb i dins la Unió Europea”, ha conclòs Morillas.