Els emprenedors, protagonistes de la primera sessió del nou cicle ‘Innovació en Cercle’

Com es veu el talent des del punt de vista de l'inversor? Quines diferències hi ha entre els diversos ecosistemes emprenedors? Ens n’ha parlat José Luis Agell, soci de Pear VC, en la primera sessió del nou cicle ‘Innovació en Cercle’ que té per objectiu parlar d'innovació i noves tecnologies de la mà de persones amb un ampli coneixement d’aquest temes, sobretot des de la vessant empresarial.

L’acte, amb el títol 'Els emprenedors, neixen o es fan?', ha estat moderat per la membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia Rita Almela.

“Com a inversor busco empoderar noves generacions d’emprenedors”, ha explicat Agell, que ha destacat que els emprenedors destaquen per la seva “poca aversió al risc, resiliència, ambició, auto-motivació, creativitat, passió, focus en el futur i adaptabilitat”.

A la gran pregunta de si els emprenedors neixen o es fan, “hi ha estudis que corroborarien que els emprenedors neixen i d’altres que més aviat apunten que es fan”, ha assegurat Agell.

“Per la nostra experiència, per cada 10 empreses en les que invertim, n’hi ha 2 que fem el que fem fracassaran. N’hi ha 2 més que independentment del que fem els inversors tindran èxit. I la pregunta és què fem amb els 6 restants, aquest és el gran repte que tenim els inversors en emprenedoria”, ha apuntat el soci de Pear VC.

José Luis Agell ha afirmat que “l’emprenedoria és crítica per a l’economia del país i és evident que necessitem startups per ser una bona economia”.  D’altra banda, ha alertat que “menys del 15% de les companyies que reben venture capital tenen alguna dona a l’equip fundador, mentre que menys del 2% són tot dones entre les fundadores”.

Agell ha subratllat que “Europa té molt talent” i ha posat l’èmfasi en que “comencem a tenir els ingredients per ser una fàbrica d’emprenedors però encara hi ha molta feina a fer”. “Per cada 100 rondes que es fan als Estats Units, a Europa se’n fan 90, una xifra que baixa a 15 quan les rondes són per més de 100 milions”, ha afegit.

El soci de Pear VC ha assegurat que, per ser un bon emprenedor, has de “rodejar-te de gent millor que tu, llegir molt i buscar un coach o mentor”. I, pel que fa a la transició d’emprenedor a inversor, Agell ha comentat que “hi ha una connexió especial” quan un inversor ha estat abans emprenedor.

Consultat sobre què li falta a Barcelona per reforçar-se com a “màquina de fer emprenedors”, José Luis Agell ha apuntat que “necessitem pensar més en gran”, a banda de “no ser atractius a nivell impositiu per atraure emprenedors de fora que ajudarien als emprenedors locals”.

José Luis Agell també ha parlat de què busquen els inversors en els emprenedors, apuntant a “la resiliència o capacitat de superar obstacles, un biaix cap a l’acció i la narrativa”. “Unes idees que ens podem aplicar a Barcelona per potenciar-nos com a hub emprenedor”, ha conclòs.

A preguntes del públic, Agell ha admès que “els meus principals errors quan vaig emprendre van ser la gestió inicial de l’equip i mirar-nos una mica massa el melic amb el producte sense sensibilitat pel que passa al mercat”.