El futur del cooperativisme, a debat al Cercle d’Economia

El cooperativisme és un model empresarial basat en  principis com la igualtat, la solidaritat o la cooperació. El context actual, marcat per un canvi tecnològic accelerat i un augment general de la incertesa, planteja  reptes importants per al cooperativisme. A casa nostra comptem amb múltiples realitats empresarials cooperatives d'èxit. Quines han estat les seves experiències?

N'hem parlat en un acte al Cercle d’Economia amb l'expresident de la Corporación Mondragón Íñigo Ucín, la presidenta d'Abacus Maravillas Rojo i el consultor d'estratègia i aliances en economia social Xavier López, moderats pel vocal de la Junta Directiva del Cercle d'Economia Jordi Amat.

Íñigo Ucín, expresident de la Corporación Mondragón

L'expresident de la Corporación Mondragón Íñigo Ucín ha explicat que "Mondragón té 4 àrees de negoci: industrial, distribució (Eroski i Caprabo), financera (Kutxabank) i coneixement (Universitat de Mondragón), amb un total de 90 cooperatives i 100 plantes productives” i ha subratllat que “dona feina a 70.000 persones i compta amb 2.200 enginyers en R+D en diversos centres tecnològics". Ucín també ha explicat que disposen de “fons per transferir ajudes a temes assistencials i culturals” i ha definit Mondragón com un “grup singular i solidari amb les generacions futures que té per objectiu deixar projectes més competitius i generar ocupació cooperativa”. L’expresident ha comentat que “Mondragón és un grup industrial amb un 75% de les vendes a nivell internacional” i ha apuntat que “la nostra localització, a Mondragón, és un gran avantatge”. També ha afegit que “de cada crisi hem sortit més ben posicionats” i ha reivindicat que “les cooperatives han de fer-se grans i guanyar diners".

Maravillas Rojo, presidenta d'Abacus

La presidenta d'Abacus Maravillas Rojo ha comentat que “l’any 1979 vaig anar a fer una immersió a la cooperativa Mondragón, de la qual vaig aprendre que si volia fer cooperativa havia de fer una empresa sòlida, eficient i competent” i ha afegit que “allà també vaig aprendre que la base de les cooperatives són les persones compromeses amb una societat millor i més equitativa”. Rojo ha apuntat que “hem de saber transmetre el llegat i els valors cooperativistes”. Maravillas Rojo ha explicat que “Abacus va néixer el 1968 impulsat per un grup de persones que plantejaven la renovació pedagògica de l’escola catalana i per això necessitaven nous materials”. “Hi ha qui identifica Abacus amb les botigues però fins el 1971 no es va obrir la primera”, ha explicat la presidenta d’Abacus, que ha afegit que “actualment tenim 44 botigues a Catalunya”. També ha afirmat “som una àmplia comunitat amb 1 milió de socis de consum que s’organitza en 3 àrees d’activitat: Abacus Tradicional  (llibreries, papereria i joguines), Abacus educació (robòtica educativa i formació de docents) i Abacus Futur (11 segells editorials) que el 2024 va facturar 130 milions d’euros”.

Xavier López, consultor d'estratègia i aliances en economia social

Finalment, el consultor d'estratègia i aliances en economia social Xavier López ha iniciat la seva intervenció afirmant que “em satisfà estar aquí perquè el Cercle és una entitat que sempre ha obert les portes a les entitats cooperatives” i ha assegurat que “tothom té relació d'alguna manera amb el cooperativisme”. “El cooperativisme està molt present a les nostres vides”, ha afegit López, que ha recordat que “les cooperatives són societats de persones, no de capital”. “El cooperativisme a Catalunya existeix però ens hem de posar més en valor”, ha apuntat. Xavier López ha afirmat que “el cooperativisme té elements molt positius, especialment el compromís dels equips", però també ha admès que "entre les debilitats, destaquen el creixement i el finançament". “A Catalunya la dificultat està en el marc mental: si creiem en el cooperativisme, hem d'aconseguir més militància”, ha conclòs.