La tensió entre Israel i l’Iran ha crescut en els últims dies després del llançament de més de dos-cents coets iranians sobre el nord d’Israel (The Economist), fet que suposa un nou terratrèmol a l’Orient Mitjà, tal com descriu Richard Haass (Project Syndicate). Posem-hi una mica de context: Aryn Baker (New York Times) recull què cal saber per entendre el conflicte actual; The Economist analitza la situació política del Líban; Andrew England i John Paul Rathbone (Financial Times)posen el focus en la capacitat militar d’Israel d’acabar amb Hezbollah; i, finalment, Kingsley, Schmitt i Bergman (New York Times) analitzen la possible reacció de Netanyahu.
El perill del conflicte creixent, segons Fawaz A. Gerges (New York Times), és convertir-se en una guerra eterna. Per evitar-ho, veus com la del ministre d’exteriors de l’Aràbia Saudita, el príncep Faisal bin Farhan Al Saud (Financial Times), reclamen la creació d’un nou Estat Palestí (fora del control de Hamàs) per retornar la pau a la zona. Per la seva banda, Bret Stephens (New York Times) reclama intensificar la pressió a la zona davant del risc nuclear de l’Iran. Un risc que comprèn Gideon Rachman (Financial Times), però qui demana desescalar el conflicte per evitar el caos regional. Un últim apunt sobre el tema, segons Katie Martin (Financial Times), és la possible reacció dels mercats.
La tensió a l’Orient Mitjà pot marcar les últimes setmanes de la campanya electoral nord-americana que ha de servir per designar l’inquilí que els pròxims anys tindrà el despatx oval. Pels analistes Shane Glodmacher i Reid J. Epstein (New York Times) és un dels tres elements que han sobresaltat la campanya demòcrata de Harris que anava embalada fins aleshores.
Una campanya que aquesta setmana ha estat marcada pel debat entre els dos candidats a vicepresident. Tant els analistes del New York Times com els de Politico coincideixen a dir que JD Vance (el deixeble de Trump) es va imposar a Tim Walz en un debat sorprenentment cordial, segons The Economist. Per Ward i Cancryn (Politico) es deu a un excés de prudència que va fer que cap dels dos brillés especialment. Tot i que Edward Luce (Financial Times) creu que no tindrà gaire impacte en el resultat electoral, sí que ha servit, a ulls de David French (New York Times), per recordar-nos per què Vance és adorat pel món MAGA assegurant que el trumpisme sobreviurà a Trump.
Un parell més de novetats sobre les eleccions del novembre: per una banda, el suport explícit que ha donat el New York Times a Kamala Harris com “l’única opció patriòtica per a presidenta”. Per altra banda, Trump pot veure com els tribunals entren de nou en la campanya amb les noves informacions aportades pels tribunals sobre el seu paper en la gestió dels resultats electorals del 2020. D’això ens en parlen Alan Feuer i Charlie Savage (New York Times).
El món a les urnes: Àustria
Les eleccions austríaques han portat un nou pas endavant de l’extrema dreta a Europa. En aquest cas el partit per la llibertat (FPÖ), que va irrompre en el govern a principis de segle, s’ha convertit en el partit més votat en les últimes eleccions al país. Un resultat que, a ulls del consell editorial del Financial Times, assegura la presència de l’extrema dreta com un element estable al continent.
Tot i la victòria en vots, Maciej Kisilowski (Project Syndicate) recorda que hi ha la possibilitat de bastir majories alternatives i apostar per l’aïllament. Per Anne Applebaum i Peter Pomersntsev (The Atlantic), l’aïllament dels autòcrates i populistes ha d’anar més enllà de les cambres legislatives i ser global.
Amb la col·laboració de: