El Cercle d’Economia i l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF) han organitzat, amb la col·laboració del BBVA, la quarta edició de “L’empresa familiar: Passat, present,... I futur?”, una sessió centrada en la trajectòria de destacades empreses familiars de sectors ben diferents però amb el nexe comú d’haver aconseguit incorporar en els seus òrgans de govern als membres de les noves generacions familiars.
El president de l’ASCEF Jaume Alsina ha destacat que “el veritable repte de les empreses familiars és ser capaços de traspassar el llegat” i ha apuntat que els 2 grans desafiaments són “seguir aportant valor a la societat intentant que el projecte empresarial sigui viable, rellevant i exitós amb l’objectiu d’atraure el millor talent, la millor garantia d’excel·lir a nivell global”. També ha afegit que “és clau dedicar temps i recursos a planificar i treballar una sòlida i bona governança corporativa i familiar”. Per la seva banda, el director regional de banca d'empreses i corporacions de BBVA a Catalunya Francisco Pla ha recordat que “intentem estar sempre al costat de les empreses, també de les familiars, per facilitar el seu creixement el més inclusiu i sostenible possible”.
Pepe Raventós, director general i enòleg de Raventós i Blanc i Lluís Sans, propietari de Santa Eulalia, moderats per Xavier Cambra, exsecretari general del Cercle i president de Transmmission, han explicat els principals encerts i errors del procés de transició generacional i també com afronten avui l’objectiu de donar continuïtat al projecte empresarial.
En primer lloc s’ha parlat del passat i present de Raventós i Blanc i Santa Eulàlia. Pepe Raventós ha comentat que “Raventós i Blanc és un projecte empresarialment petit que va començar el 1985, però que compta amb una història mil·lenària com la del Penedès”. “Els primers documents de la família són del 1497 i expliquen que la família ja feia vi i oli”, ha subratllat. Raventós també ha afirmat que el seu avi va vendre la seva participació de Codorniu a principis dels anys 80 i va fundar el projecte actual de Raventós i Blanc. L’actual director general i enòleg de Raventós i Blanc ha admès que “els anys 90 ho vam passar molt malament fins al punt d’haver de vendre la casa familiar, però li hem sabut donar la volta posant tots els esforços en la distribució”.
Per la seva banda, el propietari de Santa Eulalia Lluís Sans ha comentat que l’empresa va néixer el 1843 quan el Sr. Josep Taverner de Guils (Cerdanya) va obrir una botiga al Pla de la Boqueria i més endavant, el 1908, va entrar el seu besavi, que el 1917 es va haver de fer càrrec de la botiga quan va morir el Sr. Taverner. Lluís Sans ha recordat que el 1926 van organitzar la primera desfilada d’alta costura i que els anys 50 i 60 van ser dècades esplendoroses per Santa Eulalia amb 750 treballadors. Sans ha admès que els anys 70, amb la crisi del petroli i el canvi de règim, Santa Eulalia es va haver de reinventar llançant col·leccions de prêt-à-porter. Lluís Sans ha explicat que “tal i com va fer el meu pare, jo també em vaig incorporar a l’empresa molt jove, amb 22 anys”.
Preguntat per la situació actual, Pepe Raventós ha detallat que “Raventós i Blanc factura 10 milions d’euros aquest any, tres quartes parts dels quals de l’estranger, cosa que fa que no depenguem de la política de preus, que en el sector és el que mana”. Lluís Sans ha afirmat que “Santa Eulalia factura 28 milions d’euros amb 90 treballadors, amb un 70% dels clients locals i repetidors”.
En relació al futur, Pepe Raventós ha afirmat que “la nostra vocació és tenir cura de l’entorn, del territori i de les persones” i ha afegit que “el futur de Raventós i Blanc el veiem al món, en la qualitat i molt vinculat al territori”. “Al Penedès hi ha una oportunitat increïble per crear prestigi”, ha assegurat. “En el sector de vi, el futur és el passat i és clau que el vi et traslladi als orígens, perquè en un món global i competitiu, el retorn al passat és imprescindible”, ha apuntat Raventós, que ha explicat que “una de les línies de treball és la creació d’una nova DO Cava”. “Vull que Raventós i Blanc sigui un dels 200 cellers del món que tingui un impacte positiu sobre el territori”, ha conclòs.
Lluís Sans, propietari de Santa Eulalia, ha destacat que “és clau la bona governança de l’empresa perquè sobrevisqui” i ha recordat tres consells que li va donar el seu avi: “no fer la competència per preu sinó per qualitat, tractar bé a la gent perquè són la força de l’empresa i fer que sempre mani una única persona amb suport majoritari dels accionistes”. Lluís Sans també ha criticat amb fermesa “l’excés de regulació que afecta les empreses, especialment les petites”. “El futur passa per seguir donant valor als nostres clients i tenir clar que, en un món globalitzat, allò local guanya valor”, ha afegit. “En un sector on les modes canvien cada 6 mesos, la clau és no canviar en allò essencial però adaptant-se als canvis”, ha conclòs.