Lectures en Cercle 14/24

Incògnites

Trump ha rebut diversos trets durant un míting a Pensilvània (Politico). Ha estat aquesta matinada. L'han impactat a l'orella, però al cap d'uns instants, amb el puny alçat i cridant, els seus guardaespatlles se l'han endut. Aquests fets poden influenciar i provocar canvis en aquesta cursa electoral, una incògnita que s’ha obert fa poques hores i que haurem d’esperar a resoldre.

D'altra banda, Joe Biden viu el seu pitjor moment com a president dels Estats Units i, especialment, com a candidat a la reelecció segons diferents analistes de Politico. Després del debat electoral de fa dues setmanes les accions del president han estat mirades amb lupa, amb especial atenció a l’actuació del president a la cimera de l’OTAN. Lauren Fedor i James Politi (Financial Times) expliquen per què la roda de premsa de Biden posterior a la cimera era tan important, mentre que Nicholas Nehamas (New York Times) analitza les reaccions demòcrates, que semblen no convèncer més enllà dels ja convençuts.

De fet, aquesta setmana el New York Times alertava que els membres de la campanya de Biden havien estat discutint sobre com el podien convèncer perquè es retirés. Tant és així que, fins i tot, des de la direcció demòcrata s’estaria duent a terme una enquesta per avaluar el funcionament de Kamala Harris com a candidata (New York Times). Tot, a ulls d’Ezra Klein (New York Times), porta als demòcrates al pitjor dels escenaris possibles.

Uns últims apunts sobre el futur de Biden de la mà de Johnatan Martin, que posa el focus en l’estratègia del president per remuntar; The Economist que afirma que, per ara, no sembla que estigui funcionant; i David French (New York Times) que mira de llegir els últims resultats europeus en clau nord-americana.

Però els dubtes que ha despertat Biden a la cimera històrica de l’OTAN (The Economist) no són només interns sinó també externs, així ho acrediten Felicia Schwartz i Henry Foy (Financial Times). De fet, segons Stokols, Ward i Lemire (Politico), estan especialment preocupats per si sap la direcció en què va. Matthew Kaminski (Politico) explica que els líders europeus es preparen per minimitzar riscos davant d’una possible tornada de Trump. L’expresident s’ha mostrat obertament crític amb el tractat transatlàntic durant la campanya (i també durant la seva presidència) per això els europeus busquen reobrir les vies de diàleg amb el seu entorn aprofitant la cimera (Alexander Ward Politico). Tot plegat, segons Anne Applebaum (The Atlantic), és una prova més que, mentre els Estats Units aborden la crisi interna sobre l’edat del president, van perdent força internacional. Potser per això la Xina s’ho mira amb una barreja d’alegria i inquietud (The Economist).

El món a les urnes

El capítol electoral està marcat per la ressaca de les eleccions al Regne Unit i a França. A la Gran Bretanya, tres lectures imprescindibles a Politico: Emilio Casalicchio analitza en profunditat com ha sigut la campanya (desastrosa) dels tories; Dani Bloom busca entendre sociològicament què ha portat el país a votar en massa pels laboristes; i Esther Webber ens presenta a 12 persones a qui cal seguir ara mateix.

Pel que fa a França, Georgio Leali recull el més destacat dels resultats mentre que John Lichfield discuteix sobre si implica o no el final de Le Pen, tots dos a Politico. Akila Quinio (Financial Times), per la seva banda, analitza on ha fallat la campanya de l’Extrema Dreta. Fruit d’aquests resultats, Michael Bröning (Politico) es pregunta si l’esquerra ha aconseguit esquivar el tauró que representa l’extrema dreta a Europa.

Amb la col·laboració de: