Taula rodona | Eixos clau per a la productivitat empresarial

La moderadora Núria Cabutí, vicepresidenta del Cercle d’Economia, va valorar el pes del sector serveis en l'economia espanyola i el predomini de les pimes, que creen dues terceres parts dels llocs de treball a la Unió Europea (UE). Va indicar que el desafiament de les grans empreses espanyoles i europees en el context global és augmentar la competitivitat i la productivitat i va referir que el PIB per càpita als Estats Units va créixer un 60% entre el 1993 i el 2022, mentre que Europa va fer-ho menys del 30%. Per millorar la productivitat, va apuntar que cal accelerar la innovació, difondre noves tecnologies i crear un entorn favorable al creixement empresarial. I va exhortar els panelistes (Juanjo Cano, Óscar García Maceiras i Pau Relat) a debatre sobre la importància del capital humà, la captació i la retenció del talent i la necessitat d’una formació continuada en un món digitalitzat.

La gestió del talent, la cultura empresarial i la diversitat són elements clau per a la productivitat i la competitivitat de les organitzacions. Així es va desprendre de les intervencions dels participants en la taula rodona. Óscar García Maceiras, CEO d'Inditex, va descriure els quatre pilars del model de negoci de l'empresa: creativitat i disseny, millora contínua de l'experiència del client, sostenibilitat i gestió de persones. I va subratllar la importància de ser "excel·lent en la gestió de les teves persones" perquè els altres pilars funcionin. El 2023 Inditex va promocionar més de 12.000 empleats i va invertir tres milions d'hores en formació.

Pau Relat, president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona, ​​va complementar aquesta visió posant en relleu el talent com a element diferencial que permet a Fira ser més productiva i competitiva: el talent és l’"'única cosa que no es pot copiar", i va referir-se al programa Fira Talent Jove, que recluta i forma noves generacions.

Juanjo Cano, president de KPMG a Espanya, va abordar la gestió del talent en el context del treball híbrid postpandèmia. “El talent és la nostra prioritat, ja que el que venem és el coneixement de més de 6.000 persones". La firma ha implementat un model híbrid de teletreball i presencialitat per mantenir la flexibilitat i la conciliació, assegurant que la presencialitat continuï sent una part vital de la formació i el desenvolupament dels empleats.

Óscar García Maceiras, CEO d'Inditex

Tecnologia i intel·ligència artificial

La sessió va abordar altres aspectes crucials relacionats amb la integració de la tecnologia i la Intel·ligència Artificial (IA) en l'entorn empresarial i les seves implicacions per a la productivitat i la gestió del talent. Unes “eines poderoses” que poden transformar positivament les empreses si s'implementen de manera “ètica i responsable”, amb un enfocament clar a potenciar el talent humà i millorar la productivitat sense substituir el paper fonamental de les persones en el procés de presa de decisions.

Cano va apuntar la rellevància de la IA en les empreses modernes, destacant que "ja és en totes" i va subratllar que el seu impacte en la productivitat és innegable. Tot i això, va apuntar que la seva implementació ha de ser "responsable" i anar acompanyada de formació i compliment regulatori. "La tecnologia ha de ser una eina per a les persones" que tingui en compte l'ètica i la responsabilitat d’ús.

García Maceiras va incidir en com la tecnologia ha estat clau per a l'evolució de l'empresa, tant en la relació amb els clients com en les operacions internes. En el seu cas, la IA actua com un “copilot” que ajuda en la presa de decisions, però no substitueix el talent humà: "La tecnologia és una eina a disposició del nostre talent per complir el nostre propòsit”.

Exemples concrets de l'impacte positiu de la tecnologia en la productivitat de la institució els va aportar Pau Relat explicant com la creació d’un bessó digital del recinte de Gran Via ha permès reduir els temps de muntatge i desmuntatge de grans esdeveniments com ara el Mobile World Congress, el que ha augmentat la capacitat productiva de l’espai. La tecnologia complementa l'activitat presencial de les fires, millora la interacció contínua amb clients i visitants i augmenta l'atractiu dels esdeveniments presencials.

Juanjo Cano, president de KPMG a Espanya

Sostenibilitat i productivitat

La sostenibilitat i la productivitat en el context empresarial actual són dos conceptes intrínsecament relacionats. Óscar García Maceiras va assenyalar que "la sostenibilitat és un dels quatre pilars del nostre model de negoci" i va destacar l'adhesió d'Inditex al Pacte Mundial de Nacions Unides fa més de 20 anys.

De fet, Inditex s'ha compromès a què, el 2030, el 100% de les matèries primeres siguin més sostenibles, amb un 25% de fibres de nova generació que encara no existeixen a escala industrial: "La sostenibilitat també és un driver per a la productivitat; pot ser rendible i no necessàriament més costosa”. De la seva part, Pau Relat va subratllar que "la productivitat que no sigui sostenible, no serà", i Juanjo Cano, president de KPMG a España, va apuntar que les empreses han d’integrar els principis ESG (mediambiental, social i de governança) a les seves estratègies.

Pau Relat, president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona

Potenciar el talent

Els tres ponents van coincidir en la necessitat d'una col·laboració públic-privada i entre empreses de diferents tamanys per millorar la productivitat. García Maceiras va destacar que la moda europea és un exemple de lideratge mundial gràcies a la col·laboració en diferents nivells, mentre que Relat i Cano van subratllar la importància del talent, l'eficiència i la cultura corporativa per assolir un model reeixit i productiu. En paraules de Maceiras, “una bona cultura corporativa potencia el talent, una mala cultura corporativa mata el talent”.

Van concloure que la sostenibilitat i la productivitat no són conceptes oposats, sinó que “poden i han d'anar de la mà”. Van assegurar que les empreses espanyoles estan ben preparades per competir globalment, sempre i quan segueixin invertint en talent, innovació i sostenibilitat, amb una visió a llarg termini i una col·laboració efectiva entre tots els sectors implicats.