Lliurament del Premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea

Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology, va destacar el Premi d'Integració Europea 2024 atorgat pel Cercle d'Economia als professors Uğur Şahin i Özlem Türeci, fundadors de BioNTech, reconeguts per la seva investigació pionera en immunologia i per desenvolupar ràpidament la vacuna contra la covid-19 utilitzant tècniques d’ARN. En concret, va ressaltar la rapidesa i l'èxit del seu projecte, denominat Light Speed Projects.

El premi, ja en la quarta edició, anteriorment va ser lliurat a figures polítiques com Mario Draghi i Ursula von der Leyen i, enguany, atorgant-lo als dos professors s’exemplifica que a més de la política, “Europa necessita reforçar el seu compromís amb la ciència i l'emprenedoria per avançar”. Els guardonats han exemplificat aquests principis europeus a través de la seva passió per curar i la seva capacitat per transformar investigacions fonamentals en aplicacions pràctiques. Per aconseguir un impacte ràpid i significatiu, els recursos financers provinents de subvencions públiques i filantropia no són suficients, per la qual cosa van decidir fundar una empresa. Després de l'èxit de la seva empresa anterior, Ganymed, van fundar BioNTech el 2008, cosa que els va permetre desenvolupar la vacuna ràpidament quan va arribar la pandèmia el 2020 i convertir BioNTech en “un orgull de la ciència europea”.

En el seu discurs d’agraïment, Özlem Türeci va mostrar-se honorada de rebre el Premi de Construcció Europea juntament amb Uğur Şahin, i va destacar tres missions clau: traduir la ciència en solucions per a crisis de salut globals, enfortir l'ecosistema de recerca científica a Europa i inspirar la generació següent de científics europeus. Türeci i Şahin van manifestar l’orgull d’unir-se a una llista d’individus influents i per haver rebut el premi a Espanya, “un país amb un fort lideratge històric en la integració europea”, i concretament a Barcelona, “una ciutat que exemplifica la identitat regional i la innovació dins del marc europeu”.

Els dos guardonats es van definir com uns apassionats de posar la ciència i la tecnologia al servei de la humanitat, a través de la seva visió personal de traduir la ciència en supervivència, salut i cura per als pacients, cosa que els ha convertit en "vagabunds entre tres mons": metges, científics i emprenedors.

Türeci i Şahin han estat immersos en l'ecosistema europeu d'innovació durant tres dècades, sent beneficiaris de programes de recerca europeus fins a fundar una empresa biotecnològica a Alemanya sota la forma de Societas Europaea. El gener del 2020, amb el cop que va suposar la pandèmia, van sentir l'obligació moral d'utilitzar el seu coneixement i tecnologia per respondre a la crisi global. I van destacar la importància de les aliances i la col·laboració entre les diferents parts interessades, independentment de la nacionalitat, raça, ètnia i geografia, especialment les aliances transnacionals europees per a la productivitat i la sostenibilitat en el benestar humà.

En el seu discurs, Özlem va convidar a tots a esforçar-se per construir una Europa futura digna del llegat europeu i d'una responsabilitat humil envers el món. Şahin, per part seva, va instar a mirar cap al futur amb esperança i responsabilitat, més enllà dels èxits en el desenvolupament de la vacuna contra la covid-19. Ambdós es van mostrar convençuts que és possible un futur on les malalties avançades com el càncer i les infeccioses com la tuberculosi i la malària puguin ser erradicades, i on les malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer i el Parkinson es puguin preveure.

En aquest sentit, Uğur Şahin va voler ressaltar el potencial de la intel·ligència artificial i la nanotecnologia per revolucionar la medicina personalitzada. No obstant això, també va advertir sobre la necessitat de gestionar aquests avenços amb responsabilitat, evitant que ampliïn la bretxa entre classes socials. Va recolzar les polítiques que promoguin l'equitat en la salut global i fer accessibles les tecnologies salvavides a tothom, independentment de la seva ubicació geogràfica i econòmica. A més, va fer èmfasi en la importància de treballar les dimensions ètiques de la intel·ligència artificial.

El guardonat va concloure que estem en un moment crucial de la història, on les nostres decisions determinaran la convivència futura amb les màquines intel·ligents. Per això, va advocar per un futur on la innovació vagi acompanyada de consciència i on la tecnologia avanci al costat de la humanitat, assegurant que les generacions futures tinguin un món millor i més optimista.

Per la seva banda, Sa Majestat el Rei va destacar en el seu discurs la importància del compromís amb la construcció europea, ressaltant el paper del Cercle d'Economia en aquest procés. Va reconèixer la contribució d'Uğur Şahin i Özlem Türesi en el desenvolupament de la vacuna contra la covid, així com el paper de la col·laboració europea per assolir aquest èxit. També va destacar la necessitat d'una major integració europea per abordar els reptes actuals i futurs, des de la crisi climàtica fins a la digitalització i la intel·ligència artificial. Finalment, Sa Majestat el Rei va voler subratllar la importància de la solidaritat i la cooperació per al futur d'Europa, felicitant l'equip de científics i el Cercle d'Economia pel seu compromís amb la construcció d'un futur més pròsper i unit.