En la presentació de la cinquena edició dels guardons, Pedro Fontana, president de la Fundació Cercle d’Economia, va posar èmfasi en la figura de José Manuel Lara, del qual va destacar-ne el “llegat” en forma de “trajectòria empresarial carregada d’ambició i propòsit” i que, fonamentada en una “visió de llarg termini”, va dur-lo a “liderar i participar en nombroses iniciatives empresarials que van contribuir, i ho segueixen fent, al progrés compartit”.
Fontana va referir-se a les dues empreses premiades: “Bmat, un exemple que evidencia que som plenament competitius en el món digital” i “Hoff, com a mostra que hi ha espai per a la innovació en un sector tan tradicional com el calçat”. “La realitat d’aquestes dues empreses palesa que és possible millorar la nostra competitivitat”, va asseverar, abans de donar pas a la sessió.
Jordi Valls, quart tinent d’Alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, es va referir l’ecosistema d’innovació i d’start-ups de la capital catalana. Va admetre –com a punt dèbil de Barcelona, però també de Catalunya i Espanya en el seu conjunt– el camí a recórrer en matèria de transferència tecnològica, això és, la “necessitat de convertir el coneixement en una activitat econòmica positiva”, al temps que va lloar la fortalesa de Barcelona en el camp de la recerca.
I recollint la idea de propòsit empresarial, tant afí als premis de la Fundació Cercle d’Economia, va advocar per mesurar-lo a fi i efecte de conèixer l’impacte que pot tenir en la millora de la crisi climàtica i també des d’un punt de vista social.
Per la seva part, Jordi Hereu, ministre d’Indústria i Turisme, va evocar la figura de José Manuel Lara: “Va ser sempre una persona compromesa i també vull destacar la valentia i el seu compromís cívic amb aquest país”. En qualitat de representant de l’àmbit polític públic, va fer seva l’agenda d’“impuls de la productivitat i el benestar en un món en transformació”. I va concretar alguns àmbits o iniciatives sobre els quals incidir: “infraestructures, educació, generació de més capital físic i formació per disposar d’un millor capital humà”.
Des de l’òptica de gestió de govern, va reivindicar els “esforços” que l’executiu espanyol ve desenvolupant en “política industrial activa i turisme”. Alhora, va assegurar que “destinarem molts fons europeus a l’objectiu de la transformació del nostre teixit productiu per guanyar en productivitat, el que significa garantir la prosperitat dels propers anys i de les properes dècades”.
Preservació dels drets dels creadors musicals a través de la innovació
Àlex Loscos, CRO de Bmat, va rebre el guardó de mans de Jordi Hereu. Loscos va rememorar la seva passió per la música des de ben jove i els seus inicis professionals on, en contacte amb un grup d’enginyeres i enginyers que compartien la mateixa afició, van adonar-se que “el món del copyright era un món complex i arcaic”.
Agraït per un premi que “no ens esperàvem”, va posar èmfasi en la missió assumida en la gènesi i concepció del projecte empresarial: “que cada artista rebi el que es mereixi i, amb aquesta voluntat, estem construint una plataforma equànime, transparent i tecnològicament molt eficient”.
Les sabatilles de la ministra
Fran Marchena, CEO i fundador de Hoff, va rebre el premi de mans de Jordi Valls. Sorprès pel comentari realitzat pel ministre Hereu durant la sessió, en el sentit que hi ha una ministra del Govern espanyol que calça les sabatilles que l’empresa de Marchena fabrica a Elx (Alacant), va explicar que en menys de sis anys han arribat a més de 50 mercats i que disposen de botigues en 14 països.
Va afirmar que “sense un propòsit clar, sense un camí o una direcció cap a on anar”, les empreses no poden assolir els seus objectius. Sense oblidar, en la seva opinió, la importància de l’ambició i, en el cas particular de Hoff, la diferenciació, és a dir, “fer les coses diferents”.