L'extrema dreta ha guanyat per primera vegada en la primera volta de les eleccions legislatives a França, amb la coalició d'esquerra Nou Front Popular en segona posició superant la formació de Macron. Es dibuixa doncs una cohabitació, amb un president i un primer ministre de color polític diferent. Els resultats deixen moltes opcions al Reagrupament Nacional de Le Pen d'obtenir en segona volta la majoria a l'Assemblea Nacional.
Entre la primera i la segona volta de les eleccions, hem fet una reflexió pausada sobre cap on es dirigeix França a nivell polític, social i econòmic en la cinquena sessió del cicle "Actualitat en Cercle" amb el títol “França, unes eleccions d’alt risc”. Cécile Thibaud, corresponsal de Les Échos a Espanya i Rafael Jorba, periodista, secretari del Comitè Editorial d'El Periódico i ex corresponsal a París, han analitzat els resultats de la primera volta i el context polític, econòmic i social francès.
Rafael Jorba ha iniciat la seva intervenció destacant que “el sistema electoral francès, fràgil i volàtil, ha emmascarat la presència real de l’extrema dreta”. D’altra banda, ha criticat “la inexperiència política” de Macron, que va arribar a la presidència el 2017 per una doble finestra d’oportunitat: la crisi del Partit Socialista i la candidatura fallida de Fillon a la dreta. “Macron era el primer de la classe, però li faltava experiència política, cosa que es va manifestar en la crisi de les armilles grogues, la negociació de la reforma de les pensions o la reforma de la llei d’immigració”, ha afegit. En aquest sentit, Jorba ha assegurat que “els càlculs de Macron a l’hora de convocar les eleccions legislatives després de la desfeta a les europees van ser erronis”.
El secretari del Comitè Editorial d'El Periódico ha afirmat que creu que "el Reagrupament Nacional no arribarà a la majoria absoluta i podria haver-hi un govern plural alternatiu amb les restes del macronisme pivotat en els reformistes d'esquerra". Jorba ha apuntat que “França és un país sense cultura de coalició, i ara ho haurà d’aprendre a gestionar”.
Per la seva banda, la corresponsal de Les Échos a Espanya Cécile Thibaud ha explicat breument com funciona el sistema electoral francès a les eleccions legislatives, “on se celebren fins a 567 eleccions petites per cada circumscripció, passant a segona volta només els candidats que tenen més del 12,5% a la primera volta”. “La gran pregunta ara és veure si hi haurà cordó sanitari o front republicà davant de Reagrupament Nacional i de si aquesta aconseguirà obtenir majoria absoluta o relativa”, ha afegit. Thibaud ha afirmat que “s’ha de distingir entre adversaris i enemics” i ha explicat que “hem vist moltes retirades de candidatures per evitar una victòria de l’extrema dreta”.
Pel que fa la interpretació del perquè Macron va avançar les eleccions, Thibaud ha apuntat al fet que esperés agafar l’esquerra “a contrapeu” i frenar així la reorganització de l’esquerra moderada. També ha comentat que “pot haver convocat les eleccions per posar Reagrupament Nacional davant les seves responsabilitats perquè els francesos vegin que no saben governar i evitar així la seva victòria a les presidencials del 2027”.
La periodista també ha comentat el programa del Reagrupament Nacional, subratllant que “no està per protestes, sinó per governar, posant el focus en el poder adquisitiu dels francesos i de com garantir-lo”. També parlen de “baixar impostos i cotitzacions i donar prioritat a la producció francesa”.