Avui s’han lliurat els Premis Ensenyament Fundació Cercle d’Economia 2024 en la seva XV edició que són fruit de la col·laboració entre la Fundació Cercle d’Economia, Agbar (Infantil, Primària, ESO i Batxillerat) i CaixaBank Dualitza (Formació Professional). Ha comptat amb la participació de la consellera d’Educació, Anna Simó; el president de la Fundació Cercle d’Economia, Pedro Fontana; el president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola; el conseller delegat d’Aigües de Barcelona (part del grup Agbar), Felipe Campos; la directora de CaixaBank Dualitza Paula San Luis; i els membres del jurat del premi.
Enguany es premien dues categories: la modalitat d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat (amb el suport d’Agbar), i la modalitat de Formació Professional (amb el suport de CaixaBank Dualitza).
El jurat ha atorgat el Premi Ensenyament Fundació Cercle d’Economia – Agbar 2024 d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat a l’Escola Edumar de Castelldefels per ser un centre compromès amb la innovació per a la millora i la inclusió de tot el seu alumnat, la seva aposta per un aprenentatge personalitzat i la organització de tots els recursos disponibles amb gran compromís del seus docents. Ha recollit el premi la directora del centre, Susana Tarapiella.
L’Escola Edumar (EDU d’educació i MAR pel lloc on eren arran de mar) de Castelldefels és un centre públic de dues línies d’educació infantil i primària que prové de les antigues escoles del CEPEC integrades des de fa anys en la xarxa pública. A l’Edumar treballen com a comunitat educativa amb lligams entre grans i petits, participació de les famílies, treball de co-docència i per projectes, on cada alumne disposa d’un pla personalitzat. A més fan tallers i disposen de caixes d’aprenentatge per sistematitzar els aprenentatges imprescindibles i els relacionen amb centres d’interès, espais i treballs per desenvolupar la creativitat lligats als àmbits curriculars i a un espai de ciència i investigació.
Edumar destaca especialment per la seva organització amb lideratges horitzontals i verticals, així com el compromís de tot l’equip pedagògic del centre.
Per la seva banda, el jurat ha atorgat el Premi Ensenyament Fundació Cercle d’Economia – CaixaBank Dualitza 2024 de Formació Professional a l’Institut Tecnològic de Barcelona per ser un institut capdavanter i referent en el seu sector en només 5 anys de vida, per una potent acció tutorial i acurada orientació acadèmica professional en tots els nivells; per la seva oferta formativa innovadora i especialitzada amb objectius clars i senzills, currículums adaptats al tipus d’alumnat i continguts ajustats a les necessitats del teixit productiu; i per les seves aliances amb les empreses i organitzacions del sector digital català que pertanyen a sectors tan diversos com consultores multinacionals o microempreses del barri. Ha recollit el premi el director de l’institut Alberto Vila.
L’Institut Tecnològic de Barcelona (ITB), creat el 2018, és un Institut públic de Formació Professional del Consorci de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona del sector d'Informàtica i Comunicació i de Disseny de la família Imatge i So, amb una línia de Batxillerat. Té 800 alumnes i 70 professors. Ubicat a la Trinitat Nova de Barcelona, la seva àrea d’influència abasta Barcelona i la corona metropolitana del Besòs, poblacions de renda i formació baixa i un alt percentatge de població jove.
L’ITB destaca per l’augment en el número de matriculats. El curs 2018-19 va matricular 150 alumnes i el 22-23 ja en tenia 800, la seva màxima capacitat. També per ser un institut referent en acreditació i reconeixement de competències de la família d’informàtica, coordinador de la xarxa de centres de Formació Professional amb oferta d’informàtica de Barcelona i coordinador del sector de Transformació Digital de l’Agència de Formació Professional de Catalunya. També ha rebut el Premi Red estatal de centros de excelencia de FP del Ministeri d’Educació en el sector professional Tecnologies de la Informació.
Finalment està molt implicat i arrelat al barri de la Trinitat Nova liderant projectes de reducció de la bretxa digital i d’accés del veïnatge al coneixement i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, així com projectes d’innovació amb empreses nacionals i estrangeres.
En l’acte de lliurament dels Premis, també s’ha reconegut amb un diploma els centres educatius finalistes. En la modalitat d’Infantil, Primària, ESO i Batxillerat, els finalistes han estat l’Escola Enric Grau Fontserè de Flix, l’Escola els Llorers de Barcelona i l’Institut Escola Mediterrani de Campclar (Tarragona). En la modalitat de Formació Professional, el finalista ha estat l’Institut Mare de Déu de la Mercè de Barcelona.
Sobre el Premi Ensenyament
La Fundació Cercle d'Economia atorga premis a projectes i iniciatives d'escoles i instituts d'ensenyament primari, secundari obligatori, batxillerat i formació professional que, en un exercici responsable de la seva autonomia i capacitat directiva, contribueixen a millorar l'educació a Catalunya i mereixen impuls i reconeixement social.
Amb el temps, aquests premis han esdevingut un punt de trobada entre la comunitat educativa i la comunitat econòmica pel mutu reconeixement i estímul per continuar junts buscant noves fórmules que millorin la qualitat de l'educació al nostre país.
El jurat dels Premis Ensenyament d’enguany està composat per Joan-Ramon Borrell, secretari del Jurat, i els membres Carles Mata, Pepa Domingo, Coral Regí, Josep Maria Esteve, Juan José Brugera, Gregori Cascante, Antón Costas, Carlos Cuatrecasas, Oriol Escardíbul, Pedro Fontana, Josep Gallifa, Joan Molins, Josep Lluis Oller, Neus Pons, Marta Angerri i Xavier Prats-Monné.