El proper 12 de maig se celebraran eleccions al Parlament de Catalunya en uns comicis que arriben pràcticament un any abans del que s'esperava. Els ciutadans escolliran els 135 diputats del Parlament però també definiran el rumb de la política catalana. Els resultats marcaran un govern de continuïtat del que hem viscut els últims anys o un executiu de canvi.
N’hem parlat al Cercle d’Economia amb l'analista polític a La Vanguardia i El Confidencial Josep Martí Blanch, el catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra Víctor Ferreres, i la periodista del Diari ARA Núria Orriols en una conversa moderada per Jordi Amat, membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia.
Josep Martí ha assegurat que “l’interès dels espanyols en Catalunya és limitat i purament utilitarista en funció de la guerra civil que es viu ara mateix a Espanya entre la dreta i l’esquerra”. També ha apuntat que “el desastre del procés va ser molt gros” i ha afegit que “quan en una societat i en un sistema de partits polítics passa quelcom tan gros, tornar a lloc costa molt”. L'analista polític a La Vanguardia i El Confidencial ha afirmat que “en funció dels resultats podem assistir a un exercici de normalització de la política, sempre en funció de la renovació dels lideratges que assumeixin la construcció de nous projectes polítics creïbles”. Josep Martí també ha alertat de “l’elefant a l’habitació” que suposa la possible entrada d’Aliança Catalana al Parlament, “una disrupció que pot afectar la política catalana”.
El catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra Víctor Ferreres ha parlat de la llei d’amnistia afirmant que “el gran interrogant és què passarà quan es publiqui al BOE” i ha assegurat que “hem d’estar preparats per l’escenari en què hi hagi jutges que no aixequin les mesures cautelars immediatament, cosa que tindria importants conseqüències polítiques”. Ferreres també s’ha mostrat convençut que “amb la majoria actual del Tribunal Constitucional farà aplicar la llei d’amnistia i aixecarà les mesures cautelars”. D’altra banda també ha opinat que “la darrera jugada de Sánchez pot fer confirmar a votants socialistes que és imprevisible i que pot aprovar el referèndum tot i que ara digui que no”.
La periodista del Diari ARA Núria Orriols ha recordat que des del 2010 s’han celebrat 6 eleccions autonòmiques a Catalunya amb una durada mitjana per legislatura de 2 anys i mig. Orriols també ha subratllat que “el més interessant d’aquestes eleccions seran els pactes post electorals” i ha apuntat que “si hi ha una majoria independentista i Puigdemont queda segon, el més provable és que hi hagi un govern independentista liderat per Junts”. També ha recordat que “si no hi ha majoria independentista s’obre un escenari nou, ja que des del 1980 sempre hi ha hagut una majoria nacionalista”.
En l’anàlisi partit per partit, Núria Orriols ha afirmat que “el PSC arribava a la campanya amb un cicle molt positiu amb una campanya amb un perfil tranquil remarcant la gestió i intentant aglutinar el vot de canvi, però el factor Sánchez amb els 5 dies de reflexió introdueix un factor emocional que Illa no podia preveure i que s’ha de veure com l’afecta”. D’altra banda, pel que fa a Junts, Orriols ha comentat que “la gran incògnita és si Puigdemont vindria a Catalunya, cosa que seria un factor sorpresa per contrarestar l’efecte Sánchez”. En relació a ERC, “des que va arribar a la presidència va iniciar un declivi i en aquesta campanya ha apostat per captar el relat a través de propostes concretes”. També ha recordat que “ERC és la que fa més frontera amb més partits, i això li dona opcions de guanyar però també de perdre vots”.