L’expresident José Luis Rodríguez Zapatero debat amb Màrius Carol i Lola García al voltant del seu llibre “Crónica de la España que dialoga”

Un dia abans de Sant Jordi, l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha presentat al Cercle d’Economia el seu llibre “Crónica de la España que dialoga”, el testimoni en primera persona de Rodríguez Zapatero sobre com s'han afrontat els grans conflictes socials i polítics de les últimes dècades a Espanya i al món.

El llibre és resultat de les llargues xerrades que José Luis Rodríguez Zapatero ha mantingut amb el periodista i escriptor Màrius Carol sobre les grans crisis que ha hagut de resoldre al llarg de la seva àmplia vida política des del final de la banda terrorista ETA fins a la crisi de Veneçuela, el conflicte català, les tenses relacions amb Estats Units quan era president, la guerra d'Ucraïna o el moment crític que viu la construcció europea. L'expresident del Govern ofereix la seva visió sobre com qualsevol desacord, per molt greu que sigui, es pot resoldre, a curt o llarg termini, a través de la millor eina que té la humanitat: el diàleg.

En un debat amb el periodista i escriptor Màrius Carol i la directora adjunta de La Vanguardia Lola García, José Luis Rodríguez Zapatero ha parlat dels resultats de les eleccions a Euskadi, de les properes eleccions a Catalunya, de política exterior europea i de molt més.

En relació als comicis bascos, Zapatero ha assegurat que el resultat suposa “la revàlida d’un model de govern” del PNV amb el PSE i creu que “l’electorat ha reforçat els socialistes”. “És significatiu. Crec que l’enteniment i la transversalitat en societats molt plurals i diverses és un model a tenir en compte”, ha afegit. També ha destacat que el PSOE està “molt content” després de les eleccions basques i que “és un bon aperitiu per a les eleccions a Catalunya”. Preguntat sobre el fet que el candidat d’EH Bildu no definís ETA com a grup terrorista, Zapatero ha recordat que “va haver de demanar perdó” perquè li va suposar un problema i també ha dit que li agradaria que Bildu “fes algun pas més” en aquest sentit. També ha comentat que “el final d’ETA va ser el final d’un drama terrible sense drama, un final per desistiment i convenciment polític” i ha afegit que “representa la posada en valor de la importància del diàleg i de la paciència infinita per aconseguir la convivència”. José Luis Rodríguez Zapatero s’ha sincerat explicant que “el meu principal objectiu abans d’arribar al govern era acabar amb la violència d’ETA i tenia la intuïció que era possible” i, en aquest sentit, ha destacat que “el Rei emèrit sempre hi va donar suport”. “El Rei emèrit era un gran polític amb una gran intuïció política”, ha afegit.

D’altra banda, l’expresident del Govern ha afirmat que l’acord d’investidura de Pedro Sánchez després de les eleccions generals del 23 de juliol “és de llarg abast i ha de transcendir qualsevol resultat electoral que es produeixi a Catalunya a les eleccions del 12 de maig”. Segons Zapatero, “la sentència de l’Estatut va suposar un trencament emocional que costa que s’entengui en una part de la política espanyola” i ha afegit que “necessitarem que passi un temps equivalent al que va durar la gestació del procés per superar-lo”. Zapatero ha recordat que “sempre he estat a favor dels indults i de l’amnistia, abans, durant i després de la investidura”. “No crec en el dret penal per solucionar conflictes polítics”, ha subratllat.

Al debat al Cercle d’Economia, José Luis Rodríguez Zapatero també ha parlat de memòria històrica i ha destacat que “el fet fundacional de la meva trajectòria personal i política és la figura del meu avi”.

L’expresident del Govern també ha parlat de la Unió Europea i l’ha instat a “reflexionar sobre la seva autonomia política” i a “no sotsarrendar la seva política exterior a la dels Estats Units perquè serà un fracàs”. Zapatero ha assegurat que Europa no ha d’armar-se més: “Sempre que llancem una carrera armamentista hi haurà més guerres i més poder de la indústria militar”. “El que s’ha de fer és invertir més en política, cooperació exterior i desenvolupament i en recuperar les capacitats politico-diplomàtiques. Una altra cosa ens portaria a una crisi molt més greu de la que tenim ara”, ha alertat.

Zapatero s’ha definit com a “incompatible radicalment amb qualsevol violència” i ha apuntat literalment a una “crisi molt profunda” si torna la tendència d’utilitzar la guerra com a arma en relacions exteriors.

Pel que fa a la guerra a Gaza, ha assegurat que arribarà un moment en què hi haurà una revisió històrica i profunda quan les institucions internacionals, les ONG i els tribunals internacionals puguin avaluar el que està passant: “Això posarà en crisi la societat occidental i, per suposat, la israeliana”.