Lectures en Cercle 08/24

Conseqüències

Hi ha moments en què cal assumir les conseqüències dels nostres actes. El moment ha arribat per Trump, que afronta el primer dels judicis pendents que té arreu del país. Un judici a Nova York. Un cas que ha evolucionat molt i que inclou suposats pagaments a una actriu porno a canvi de guardar silenci. Erica Orden (Politico) recull com hem passat d’un escàndol a un cas penal. Tres analistes exposen al New York Times com pot acabar el cas, mentre que Ankush Khardori (Politico) posa el focus en l’estratègia de defensa que seguirà l’expresident.

Està per veure quines conseqüències tindrà en la carrera electoral. Doug Sosnik (New York Times) fa una fotografia de com està la cursa ara mateix segons les enquestes. Trump intenta convèncer les seves bases que tot és una persecució política contra ell, mentre que Biden intenta fer el mateix amb l’avortament  - ho discuteixen al podcast del New York Times. L’augment de la polarització augmenta el temor d’una guerra civil entre alguns analistes com Ross Douthat (New York Times).

Un altre dels elements que divideix la política americana  - més que la societat segons les dades – és l’ajuda que ha d’enviar el país als seus aliats. Anne Applebaum (The Atlantic) respon a per què hi ha més dubtes en ajudar Ucraïna que a Israel. Janan Ganesh (Financial Times) recorda als republicans que bloquejar les ajudes al govern de Zelensky no ajudarà en l’enfrontament amb la Xina.

Sobre com reaccionarà Israel (The Economist) a l’atac de l’Iran, en parlen diversos analistes. Richard Haass (Financial Times) creu que Netanyahu no té una bona elecció, Thomas L Ferdinand (New York Times) li demana no cometre el mateix error que l’Iran i Gideon Rachman (Financial Times) recorda a Biden que no li pot donar un xec en blanc.

El temor de la Guerra recorre occident amb l’escalada dels diversos conflictes actuals, ho analitza Shlomo Ben-Ami (Project Syndicate) mentre que Martin Wolf (Financial Times)  posa el focus en com afecta aquest temor a l’economia. The Economist ens fa pensar en perquè estem disposats realment a morir.

El món a les urnes

A les urnes també s’hi disputa una batalla davant el possible creixement de l’extrema dreta populista a escala global. Seb Butcher (Politico) analitza com pot afectar la desinformació i la intel·ligència artificial a les més de seixanta eleccions que se celebren enguany.

Amb la col·laboració de: