El catedràtic de l’IESE Jordi Gual aposta per un capitalisme renovat basat en la confiança al seu llibre “Confiar no tiene precio”

El catedràtic d’Economia de l’IESE Jordi Gual ha presentat el seu llibre “Confiar no tiene precio” en una conversa al Cercle d’Economia amb la directora i presentadora d’Els Matins de TV3 Ariadna Oltra.

Vivim temps d’incertesa. La inestabilitat econòmica, les tensions internacionals i la velocitat de la innovació tecnològica posen en risc l’estat del benestar i l’equilibri dels mercats laborals. Al llibre “Confiar no tiene precio”, Jordi Gual revela com aquestes pertorbacions repercuteixen en les expectatives vitals de la gent i la seva confiança en el capitalisme i les polítiques públiques. La seva conciliadora proposta de reconstrucció de la confiança passa per una encertada gestió de les polítiques econòmiques, per convertir les empreses en eixos centrals d'aquesta regeneració i, fonamentalment, per recuperar la recerca del bé comú. Gual assegura que, només així, amb valors humanistes, serà possible garantir el funcionament d'un capitalisme renovat.

Jordi Gual ha explicat que la motivació del llibre és “una decepció doble”. D’una banda “perquè el sistema del lliure mercat i les polítiques públiques no van poder evitar la desfeta del 2007-2008 ni les conseqüències posteriors”. I, de l’altra, “per una decepció personal amb la disciplina amb la que es va educar, l’economia ortodoxa, que es va demostrar impotent”.

Jordi Gual ha subratllat que “el capitalisme sense confiança no funciona bé” i ha apuntat que “la confiança és un valor de gran utilitat social que sorgeix, no es compra”. També ha afirmat que “perquè hi hagi confiança a la nostra societat, l’individualisme, que és la base del capitalisme, ha d’estar compensat per un cert grau d’altruisme i generositat”.

El catedràtic de l’IESE ha alertat que “el capitalisme és un sistema bo generant riquesa però no distribuint-la”, però també ha demanat “distingir el capitalisme dels Estats Units i el Regne Unit del de l’Europa central, on tenim un híbrid entre l’economia neoliberal i l’economia absolutament intervinguda”. “Al sistema li falta un complement de confiança en les institucions i en la gent”, ha assegurat. Per aconseguir-ho, Gual ha apostat per “generar cercles de confiança a la societat civil, ja que la confiança és contagiosa”.

Jordi Gual ha recordat que “la crisi financera va generar una gran crisi de desconfiança en el sistema” i ha afegit que “les polítiques posteriors han estat darrera de la inflació dels últims anys”. En aquest sentit, ha alertat que “els estats són els primers interessats en què part del cost del deute públic es pagui amb una mica d’inflació”.

Finalment, en relació a la seva professió d’economista, Jordi Gual ha demanat “ser més humils”, així com “ser més interdisciplinaris i llegir més història”.