XXII Jornada España plural, Catalunya plural sobre què reflecteixen i què alteren les enquestes

El Cercle d’Economia, l'Associació de Periodistes Europeus i la Fundación Diario Madrid han organitzat, amb el patrocini del Banc Sabadell, una nova sessió de la sèrie de diàlegs "Espanya plural, Catalunya plural".

El director general del Cercle d’Economia Miquel Nadal ha donat la benvinguda a l’acte destacant que “el cicle ‘España plural, Catalunya plural’ vol crear ponts entre Catalunya i la resta de l’estat”. Per la seva banda, el secretari general de l’Associació de Periodistes Europeus Miguel Ángel Aguilar ha afegit que “aquestes sessions volen generar un diàleg entre persones diverses i raonables”.

Els periodistes Carles Castro, expert en anàlisi electoral de La Vanguardia, i Encarna Samitier, directora de 20 minutos, han moderat un debat amb Oriol Bartomeus, director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Ignacio Varela, analista a El Confidencial i Onda Cero.

Ignacio Varela, analista a El Confidencial i Onda Cero

Ignacio Varela ha recordat que “les enquestes només donen xifres i expliquen el què, el quan, el qui i l’on, però no el perquè” i ha afegit que “tota l’anàlisi és inferida”. Varela també ha destacat que “la funció d’una enquesta no és encertar el resultat d’unes eleccions, sinó fer un diagnòstic d’un moment concret”. D’altra banda, l’analista a El Confidencial i Onda Cero s’ha mostrat convençut que “no té cap sentit prohibir les enquestes la setmana abans de les eleccions”. A més, Ignacio Varela ha assegurat que “en les properes eleccions cataanes, els problemes reals de la gent guanyaran pes davant el debat identitari”.

Oriol Bartomeus, director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona

El director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona Oriol Bartomeus ha apuntat que “cada vegada és més difícil preveure el vot, però alhora l’exigència de més precisió en les estimacions electorals va en augment”. Segons Bartomeus, “el marge d’incertesa és més gran ara, ja que cada vegada els electors decideixen el seu vot més prop del dia de les eleccions molt marcats pel context”. En contra de l’opinió d’Ignacio Varela, Bartomeus ha afirmat que “no em sembla raonable” eliminar la prohibició de publicar enquestes l’última setmana ni tampoc eliminar la jornada de reflexió. Segons Bartomeus, les eleccions catalanes dependran de la resposta a sis grans preguntes: “quants votants estan en la lògica de la restitució de Puigdemont, quin és l'espai real dels intransigents, què passarà amb el vot de Ciutadans, quant espai recuperarà el PP, què queda de l'antic votant de CiU i què farà el votant d'ERC que ha anat canviant de partit".