75 anys del Consell Català del Moviment Europeu

El Consell Català del Moviment Europeu ha celebrat els 75 anys de la seva fundació amb un acte al Cercle d'Economia, soci fundador del Consell i entitat amb la qual comparteix un ferm europeisme des de la seva creació.

El director general del Cercle d’Economia Miquel Nadal ha donat la benvinguda a l’acte felicitant el Consell Català del Moviment Europeu pels seus 75 anys destacant que “el Cercle i el Consell comparteixen ideari”. També ha assegurat que “Europa és una història d’èxits” i ha apuntat que “el projecte europeu té ara tres grans reptes: l’ampliació, l'agilització del seu funcionament intern i la seva definició global estratègica”. A continuació, la secretària general del Consell Català del Moviment Europeu Susanna Rivero ha recordat que “el Cercle va ser clau acollint el Consell en els seus inicis” i ha comentat que “el Consell recull la vocació dels europeistes i catalanistes”.

A continuació, ha tingut lloc una taula rodona sobre l'Europa que ve i l'Europa que volem amb l’ex ambaixador de la Unió Europea Josep Maria Lloveras, la professora de dret internacional públic i relacions internacionals (UIC) Maria Mut i el professor emèrit de dret internacional públic i relacions internacionals (UB) Jordi Garcia-Petit, moderats per la professora de dret internacional públic i de la UE (UIC) Maria Seguí. Els ponents han coincidit a destacar els valors i principis que conformen la identitat europea, a recordar l'amenaça de l'extrema dreta, els ciberatacs i l'amenaça militar russa i a demanar recursos i la continuïtat de la construcció federal europea.

Taula rodona sobre l'Europa que ve i l'Europa que volem

El president del Consell Català del Moviment Europeu Jordi Xuclà ha intervingut per fer una pinzellada històrica de la construcció del projecte europeu i per fer una aposta pel "federalisme i l’autonomia estratègica europea".

Jordi Xuclà, president del Consell Català del Moviment Europeu

Per la seva banda, el president del Consejo Federal Español del Movimiento Europeo Francisco Aldecoa ha recordat tres grans fites d'aquesta passada legislatura europea: "el Brexit, el pressupost duplicat i la posada en marxa del pla de recuperació amb un anhel federal de facto".

Francisco Aldecoa, president del Consejo Federal Español del Movimiento Europeo

A la commemoració dels 75 anys de la fundació del Consell Català del Moviment Europeu també hi han  intervingut la tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona Mª Eugènia Gay i la consellera d'acció exterior i Unió Europea del Govern de la Generalitat de Catalunya Meritxell Serret.

Mª Eugènia Gay, tinent d'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona

La tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona Mª Eugènia Gay ha afirmat que  "Europa i Barcelona han avançat de la mà amb valors comuns" i ha afegit que "l’Europa que ens imaginem és l’Europa de la societat civil i de les ciutats". Gay ha subratllat que “treballem per una Europa més forta, més inclusiva i més democràtica, des de les idees, la reflexió i el debat, que és com fem les coses a Barcelona”.

Meritxell Serret, consellera d'acció exterior i Unió Europea del Govern de la Generalitat de Catalunya

La consellera d'acció exterior i Unió Europea del Govern de la Generalitat de Catalunya Meritxell Serret ha afirmat que veu amb preocupació “el moment crític” que viu el projecte europeu “amb l'auge dels moviments autoritaris i euroescèptics”. Davant d'això, la consellera ha dit que “l’aposta de Catalunya és per una Europa més cohesionada, federal i lleial als seus principis”. La consellera també s'ha referit a les eleccions europees i ha demanat “votar per una Europa forta que afavoreixi la pau i la democràcia”.