Lectures en Cercle 07/04

De reüll

Un dels principals problemes per a Biden és com fer entendre als ciutadans americans l’èxit de la seva gestió econòmica. Tim Wu (New York Times) proposa com fer-ho per virar les percepcions negatives. En un altre àmbit de la política americana, Edward Luce (Financial Times) recomana als demòcrates fer més sang amb la promesa de Trump de posar fi al lliure dret a avortar.

Un Trump que ho fa emparant-se en la religió cristiana per mobilitzar els seus votants més feligresos, fins al punt que s’ha posat a vendre Bíblies. Maureen Dowd (New York Times) analitza la paradoxa que això representa. Mentrestant, Trump segueix buscant un Vicepresident (Politico). Tot plegat en unes eleccions en què les dues cambres podrien canviar de majories (The Economist).

Biden mira també de reüll la plana internacional. Obligat a ser més contundent contra Israel, veu com alguns demòcrates moderats es poden desplaçar cap a la tercera opció: votar per Kennedy Jr. Així ho veu William McGurn (Wall Street Journal). Mentrestant, Netanyahu veu com va perdent suports –Breth Stephens (New York Times) analitza com s’ho fa el moviment pro palestí per guanyar-ne–.  José Andrés (New York Times), xef promotor de l’ONG World Central Kitchen, que ha patit els atacs de l'exèrcit israelià, reclama que deixin menjar a la gent que viu a la franja.

La debilitat que pugui afrontar Israel és mirada de reüll per la resta d'actors internacionals. Com la Xina – que pateix per la seva economia – o Rússia, que mira de reüll el que passa a Washington (Guideon Rachman – Financial Times).

Europa també s’ha de preparar i les eleccions de juny seran una prova de foc. Mark Leonard (Project Syndicate) encoratja el vell continent a preparar-se per una possible presidència de Trump. Ana Palacio (Project Syndicate)posa el focus en els lideratges, tot afirmant que una Alemanya dèbil és una mala notícia pel conjunt del continent. Mentre que Yanis Varoufakis (Project Syndicate) anima a recordar l’origen pacifista de la Unió.

Aquests són només alguns dels reptes pendents a escala global. Amb un remor de fons: l’amenaça a la democràcia. Yuen Yuen Anh (Politico) recorda que la corrupció és la gran contradicció per a les democràcies. Per la seva banda, Martin Wolf (Financial Times) no deixa d’insistir que, malgrat tot, la democràcia és molt millor que l’autoritarisme.

El món a les urnes

Dos apunts molt ràpids en clau electoral. Per una banda, Sinan Ülgen (Project Syndicate) analitza els resultats de les municipals a Turquia, amb una clara derrota per a Erdogan. Mentre que Janan Ganesh i Robert Shrimsley (Financial Times) ens expliquen com arriben Conservadors i Laboristes a les eleccions del Regne Unit.