L'11M i la caiguda d'Aznar, el govern de Zapatero, les seves polítiques socials i la crisi econòmica de 2008, el descrèdit del pujolisme i els anys del Procés, la gran corrupció, la tornada de Rajoy, la fi del bipartidisme, l'auge de Podemos i Ciudadanos, l'arribada de Pedro Sánchez al poder... moments d'un període molt complex de l'Espanya democràtica (2004-2024) sobre els quals escriu el periodista de La Vanguardia Enric Juliana al llibre "España: el pacto y la furia".
Del llibre, de la seva experiència professional i de l’actual situació política n’han parlat el mateix Juliana, la directora adjunta de La Vanguardia Lola García i el CEO del Grup Redondo i consultor polític Iván Redondo en una conversa moderada per Jordi Amat, membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia.
“Vaig arribar a Madrid l’any 2004, en un moment polític molt delicat”, ha recordat Juliana, que ha admès que “inicialment em vaig sentir desorientat fins que vaig entendre que el que passava a la capital espanyola no es podia prendre del tot seriosament, perquè era salvatge”. “Poc a poc vaig anar elaborant un codi d’interpretació de la política espanyola, pensat principalment per als lectors catalans”, ha explicat. Juliana també ha volgut destacar que “en els més de trenta anys de feina, mai ningú m’ha trucat per dir-me ‘per aquí no’ a La Vanguardia”.
Enric Juliana ha assegurat que “a Madrid, resistir és vèncer” i ha afegit que “és clau entendre el codi teatral de Madrid segons el qual tot ha d’acabar en tragèdia”. També ha afirmat que “hi ha un sistema mediàtic amb el qual ens hi hem de confrontar i disputar el relat” i ha demanat “apostar per l’Espanya policèntrica”.
Juliana ha advertit que “el sistema de poder de Madrid es comporta cada vegada més com una oligarquia llatinoamericana” i ha admès que li preocupa “la infiltració cultural, ideològica i política del capital llatinoamericà a Madrid”.
En relació a la situació política espanyola, que segons Juliana “està en empat després del 23 de juliol”, està pendent ara de “la incògnita europea i internacional i de la lluita pel lideratge de la dreta”. Pel que fa a la convocatòria avançada de les eleccions catalanes per al proper 12 de maig, Juliana ha assegurat que “el que surti serà molt veritat perquè està tot dit i proclamat”.
El CEO del Grup Redondo i consultor polític Iván Redondo ha definit el llibre de Juliana com a “tractatus Juliana” i ha destacat que “cap victòria al nostre país és per aixafament i que el que no se li posa bé a Espanya és la humiliació”. En aquest sentit, “un dels problemes de la polarització del país és que el PP ha sortit dues vegades de la Moncloa molt malament”. “A Madrid, o envesteixes o t’envesteixen”, ha subratllat.
La directora adjunta de La Vanguardia Lola García ha elogiat la “gran capacitat” de Juliana per “analitzar la realitat des d’una perspectiva diferent a la resta” i “agafar la melodia que hi ha darrere el soroll de Madrid”. “Explica les coses sense dramatismes”, ha afegit.