El quart tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Jordi Valls reivindica Barcelona com a motor europeu

El quart tinent d'Alcaldia d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, ha impartit al Cercle d’Economia la conferència "Barcelona a Europa: responsabilitats i oportunitats" sobre el paper de Barcelona en un entorn global incert, analitzant els seus actius i oportunitats, però també les amenaces i els reptes que té la ciutat.

Jordi Valls ha afirmat que “Barcelona es troba avui en l’escenari de definir la seva estratègia davant d’un món canviant i ha de triar quin es el camí que vol prendre per enfrontar els reptes que com a societat tenim per davant”. També ha destacat que “Barcelona és un ciutat global, connectada i exportadora que té actius molt importants per ajudar a construir una Europa que s’ha de reafirmar en un entorn de disrupció tecnològica i climàtica i de polarització de la societat”.

Jordi Valls ha apuntat alguns reptes encara pendents per a Barcelona com són una millor estructuració i atracció del capital risc, la traducció de la capacitat científica i generadora de coneixement en creixement econòmic, captar, generar i aprofitar el talent local, potenciar el caràcter iberoamericà de Barcelona i Catalunya acostant-se més a Amèrica Llatina, així com mirar més cap a l’est posicionant-se com a pont amb l’Àsia, des del Japó fins a l’Índia, amb l’ampliació de l’aeroport. “Destacar aquests sectors no vol dir renunciar a altres actius, com el turisme, però no podem ser únicament un museu a cel obert”, ha afegit. “En aquest àmbit és necessari avançar en la gestió del turisme perquè volem els turistes però no volem viure únicament del turisme. Crec sincerament que tenim actius suficients com per aspirar a més”, ha afirmat Valls.

El quart tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona ha assegurat que "Barcelona i Catalunya no són només un mercat, són sobretot una societat emprenedora, científica, oberta, compromesa i catalana, que vol col·laborar conjuntament amb el món empresarial per fer front als reptes de la Unió Europea”. “Ara hem de deixar de pensar en l’ajuda que ens pot donar Europa per aspirar a liderar-la en allò on tenim actius, i per assolir-ho necessitem lideratge públic, excel·lència de la ciència i l’acadèmia i mobilització i corresponsabilitat del sector privat”, ha proposat.

En referència al pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2024, Jordi Valls ha explicat que “l’ajuntament té una solvència contrastada que permet presentar un pressupost ambiciós amb uns professionals, que són el ‘Public Management’ de la ciutat, amb un nivell de professionalitat sovint no prou reconegut ni valorat”. “El projecte de pressupostos té intangibles que són importants i que tenen a veure amb la necessitat de confiar amb i entre nosaltres”, ha sostingut.

Consultat per les possibilitats de pacte a l’ajuntament, Jordi Valls ha afirmat que “per fer un acord de governança tothom ha de tenir clar que ha de renunciar a quelcom del seu programa” i, respecte a un acord amb Xavier Trias, ha afirmat que “hem de veure com evoluciona en un futur la seva formació política”.