Sa Majestat el Rei ha lliurat avui el VIII Premio Reino de España a la trayectoria empresarial a Isak Andic, fundador i president no executiu de Mango. Les entitats convocants d' aquest Premi són el Círculo de Empresarios, el Cercle d'Economia i el Círculo de Empresarios Vascos.
L'acte de lliurament ha tingut lloc a l'Aula Magna de l'IESE Business School de Barcelona. Presidit per Sa Majestat el Rei, ha comptat també amb la presència de Jordi Hereu, Ministre d'Indústria i Turisme; Carlos Prieto, Delegat del Govern a Catalunya; Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona, entre altres autoritats. Així mateix, han estat presents els presidents de les tres organitzacions convocants del Premi; Manuel Pérez-Sala, president del Círculo de Empresarios; Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia i Andrés Arizkorreta, president del Círculo de Empresarios Vascos.
Manuel Pérez-Sala ha intervingut en representació de les entitats convocants, destacant de la figura del premiat que "amb el seu treball, esforç, capacitat d'innovació i visió estratègica, ha sigut capaç de construir una empresa exemplar, líder en el seu sector". També ha fet una referència al context en què aquesta trajectòria ha estat possible assenyalant que "Espanya és una democràcia liberal, expressada en forma de monarquia parlamentària, i en una democràcia liberal es combinen la democràcia electoral amb el respecte a les llibertats civils, en un exercici de separació i equilibri de poders que representa l'Estat de Dret". Així mateix, ha afegit que "els empresaris prefereixen els estímuls a les prohibicions, la col·laboració al sotmetiment, la discreció a l'assenyalament, la llibertat a l'intervencionisme".
Segons l'acta del Jurat, la concessió del Premi a Isak Andic es va decidir "en virtut de la seva contribució al desenvolupament econòmic i social d'Espanya al llarg de diverses dècades d'esforç i de treball, creant ocupació, internacionalitzant les seves activitats i contribuint a la millora del seu entorn i al benestar del país. Raons que el converteixen en un referent per a les futures generacions".
El Premiat va agrair als convocants la concessió del guardó ressaltant que "aquest reconeixement no és per a Isak Andic, és per a Mango. Perquè Mango és molt més que una persona, ja que té una mica de l'esforç i treball de cadascuna de totes les persones que han treballat i treballen en el projecte. Aquesta és la clau del nostre èxit: la nostra cultura comuna". Va continuar amb un desig: "Que el projecte de Mango, que va néixer de manera humil a Barcelona fa més de quaranta anys, pugui servir per fomentar l'esperit emprenedor entre la joventut i l'aspiració d'ajudar a crear prosperitat per a moltes persones i famílies i servir la societat". I va acabar amb la següent afirmació: "Amb més iniciatives i més empresaris estic convençut que el nostre país serà més fort i estarà més unit. I la nostra societat serà millor".
El Jurat que ha concedit el Premi ha estat integrat per distingits representants de la societat civil espanyola. Sota la presidència de Santiago Muñoz Machado, acadèmic espanyol i director de la Reial Acadèmia Espanyola, han format part del Jurat Luis Mateo Díez (membre de la RAE), Adela Asúa Batarrita (exvicepresidenta del Tribunal Constitucional), José María Bermúdez de Castro (paleoantropòleg del Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana), Núria Cabutí (CEO de Penguin Random House), José María Guibert (Rector de la Universitat de Deusto), Sara de la Rica (directora de la Fundació ISEAK), Elvira Roca Barea (escriptora i assagista) i Miquel Roca Junyent (soci fundador i president de RocaJunyent). El secretari general del Cercle d'Empresaris Bascos, Enrique Portocarrero, va actuar com a secretari del Jurat.
D. Isak Andic (Estambul, 1953) ha aconseguit, després de gairebé quatre dècades, convertir Mango en un dels principals grups d'Europa de la indústria de la moda. Andic es va traslladar des de Turquia amb la seva família als catorze anys i, amb disset, va iniciar la seva trajectòria venent samarretes per encàrrec fins que va aconseguir obrir la seva primera botiga Mango a Barcelona el 1984. Actualment, Mango compta amb més de 2.700 punts de venda en més de 115 països i més de 15.500 empleats. El 2023, la companyia va aconseguir un rècord històric de vendes, assolint una xifra de facturació superior als 3.100 milions d'euros (un 15% més que el passat exercici) i va duplicar el seu resultat net fins als 172 milions d'euros.
Així mateix, la companyia, que celebra el 2024 el seu 40è aniversari, va presentar el passat dilluns el seu nou Pla Estratègic, anomenat 4E, que recull les prioritats empresarials fins al 2026. Les palanques del Pla 4E, Expand, Earn i Empower, seran clau per assolir els objectius marcats, entre els quals destaquen superar els 4.000 milions d'euros en facturació el 2026. Per a això, la companyia reforçarà la seva proposta de valor diferencial i impulsarà un pla d'expansió que preveu l'obertura de més de 500 botigues.