Homenatge a Fortunato Frías i Manuel Ribas en la celebració del 30 aniversari de la Fundació Formació i Treball

La Fundació Formació i Treball ha celebrat els seus 30 anys d'història en una jornada al Cercle d’Economia amb el títol "La marginalitat no és irreversible. El treball en un món accelerat i desconcertat" i en la qual també s’ha recordat i homenatjat l'exsecretari general del Cercle Fortunato Frías i un dels seus fundadors Manuel Ribas.

La Fundació Formació i Treball és el grup d'empreses socials líder a tot l’Estat en ocupació dirigida a persones en situació de vulnerabilitat, i creixement econòmic i sostenible. L’entitat ha atès 46.843 persones al llarg dels seus més de 30 anys de vida amb una mitjana de 4.000 persones ateses anualment durant l'última dècada. La feina com a eina per sortir de l'exclusió social ha estat una de les missions de la Fundació, i sota aquest compromís, actualment és l’empresa d’inserció de referència en l’àmbit espanyol, acumulant 5.133 contractes d’inserció, 2.500 dels quals en els darrers cinc anys.

Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia

A la sessió inaugural de la jornada hi han intervingut el secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball, de la Generalitat de Catalunya Enric Vinaixa, el vicepresident de Fundació “la  Caixa” Juan José López Burniol, el codirector general de la Fundació Formació i Treball Xavier Puig i el president del Cercle d’Economia Jaume Guardiola. Guardiola ha alertat que “l’economia catalana acumula anys d’estancament en el creixement del PIB per càpita” i que això té conseqüències en “el risc de pobresa”.

A la jornada han tingut lloc dues taules rodones de d’anàlisi i reflexió sobre com avançar per evitar la marginalitat. En primer lloc s’ha parlat de cap on van la intel·ligència artificial i el món del treball en una taula moderada pel soci director de CEO de R4S Roots for Sustainability Pablo Sánchez i amb les intervencions de Sara Berbel, Doctora en Psicología Social, formadora i escriptora; Misericòrdia Borràs, advocada laboralista i vicepresidenta de la Fundació Formació i Treball i Genís Roca, president de la Fundació.cat.

A la segona taula de la jornada es va parlar de com evitar una marginalitat irreversible amb Albert Alberich, director de Moda re- de Cáritas Española, Enric Canet de l'Equip Casal dels Infants Acció Social als Barris, Josep Moya, metge psiquiatre i psicoanalista -president del Comitè Organitzador del VIII Congrés català de salut mental de la infància i l’adolescència (març 2024) i Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor moderats per Marina Arnau, codirectora General de la Fundació Formació i Treball.

A la jornada també s’han atorgat uns reconeixements pel trenta aniversari i en nom dels homenatjats Fortunato Frías i Manuel Ribas :

- Contractació de Qualitat: A l’empresa BONDITEX, pel seu suport a les regularitzacions de les persones migrades.

- Compromís amb la Fundació: HOTEL CALIPOLIS de Sitges, més de 10 anys prioritzant la contractació social.

- Persona ambaixadora de la Fundació: Sr. SALVADOR BUSQUETS, per creure fermament en el nostre projecte, acompanyar-nos i fer promoció d’aquest.

- Transformació Social: FACTORIA F5, per impulsar la transformació del sector apropant i fent més accessible el món digital als col·lectius vulnerables, especialment les dones.

Durant la cloenda de l’esdeveniment han intervingut el conseller del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya Carles Campuzano, que ha destacat que “tot i que les dades de l’atur ha baixat no pas les de la pobresa severa” i la Segona Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Maria Eugènia Gay, que ha demanat “ser entre tots i totes més humans i humanes”.

Per acabar, el director de la Fundació Formació i Treball Jordi Alberich ha posat de relleu que la feina al costat de l’habitatge i la salut són claus per evitar una marginalitat que pot ser irreversible.