Lectures en Cercle 05/24

Superdejavú

Dimarts va ser el superdimarts, el dia que més Estats celebren eleccions primàries per decidir qui seran els candidats presidencials als Estats Units, i ens ha deixat amb un Superdejavú en confirmar que, si no hi ha sorpreses, al novembre es repetirà l’enfrontament de fa quatre anys: Biden contra Trump. The Economist analitza com evoluciona la cursa.

Ross Douthat (The New York Times) assegura que a l’interior del partit republicà l’expresident és ara més poderós que mai. Seth Masket (Politico) analitza com s’ho ha fet per aconseguir-ho. Després de la retirada de Nikki Haley de la cursa republicana (The Economist), i també de la retirada del líder al senat Mitch McConnell (Politico), s’ha evidenciat que a Trump no li queda oposició interna.

El gran poder que acumula Trump hauria de preocupar, a ulls del The New York Times a tots els nord-americans. Tot i que, com assenyala Peter Spiegel (Financial Times), ha quedat per sota del que preveien les enquestes, un combat cos a cos és molt complicat per Biden. Sobretot, perquè Trump es mou en el món de les distopies fantàstiques segons Paul Krugman (The New York Times). Per tot això, Patti Waldmeir afirma que Biden només pot guanyar si, de nou, és percebut com el mal menor.

Reed Galen (Project Syndicate)recorda els motius pels quals no hauria de guanyar Trump, tot i que sembla que l’únic aturador poden ser els tribunals. Dilluns la Cort Suprema Nord-americana li va permetre mantenir-se a les primàries, i Thomas B. Edsall (The New York Times) analitza el paper crucial que pot tenir el tribunal un cop més en la història del país. Tant rellevant és que Edward Luce (Financial Times) creu que és una tirania judicial. Aziz Huq (Politico) analitza els motius d’aquest tracte especial que rep el magnat.

On també afectaria una possible tornada de Trump és a l’escenari global. Anne Applebaum (The Atlantic) analitza per què l’expresident sembla entestat a fer perdre la guerra a Ucraïna. Per la seva banda, Edward Fishman i Kevin Brunelli (Politico) reclamen més sancions per evitar-ho.

La guerra viu ara mateix un dels episodis de més escalada de tensió. Tant és així que Joseph Nye (Project Syndicate) es pregunta si ha tornat l’època de la proliferació nuclear. Per això Andrea Kendall-Taylor i Greg Waever (Politico) assenyalen com l’OTAN s’ha de preparar per un possible atac rus. Arrel d’això, Gideon Rachman (Financial Times) ha preparat un podcast especial analitzant la seguretat actual del món.

Però, sobretot, l’economia serà el que marcarà el camí als comicis de novembre. Mohamed El-Erian (Project Syndicate) analitza el paper que jugarà els Estats Units a l’economia global i Nouriel Roubini (Project Syndicate) quin seria el paper del país si torna a guanyar Trump. Per una altra banda, Martin Wolf (Financial Times)fa una anàlisi semblant, però amb la Xina com a protagonista.