L’estat del sistema educatiu català, a la tercera sessió d’Actualitat en Cercle

Lucas Gortazar, director adjunt i responsable d'Educació d'EsadeEcPol i consultor d'Educació del Banc Mundial, i Xavier Bonal, catedràtic de Sociologia i director del Grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), han analitzat les causes dels mals resultats de Catalunya a l'informe PISA i han plantejat possibles accions per revertir-los en a la tercera sessió del cicle ‘Actualitat en Cercle’.

Xavier Bonal ha assegurat que per millorar la qualitat de l’educació a Catalunya “cal que els centres educatius amb més complexitat social comptin amb els millors professors”. També ha demanat “més autonomia per als centres” i “canvis que generin més implicació del professorat”. Segons Bonal, els mals resultats de les proves PISA “són el reflex d’una composició social complexa a Catalunya, amb un volum de centres amb elevada immigració i amb perfils socials i culturals molt baixos”. El catedràtic de Sociologia i director del Grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) a la UAB ha apuntat a “una crisi de confiança del sector educatiu amb ell mateix” i a una “falta de motivació dels docents”, la qual cosa ha atribuit a una “falta d’inversió i d’estratègies de promoció i d’incentius”.

Xavier Bonal, catedràtic de Sociologia i director del Grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

El director adjunt i responsable d'Educació d'EsadeEcPol i consultor d'Educació del Banc Mundial Lucas Gortazar ha observat que existeix “un gran desajustament entre les expectatives sobre l’educació de l’última dècada i el que està succeint en realitat”, cosa que “fa baixar la moral”. Gortazar ha afegit que s’han ampliat les diferències entre “alumnes bons i dolents” i també “entre escoles i nivells socioeconòmics”. Sobre el model d’immersió lingüística en català, Gortazar ha afirmat que “no afecta significativament als resultats dels alumnes”. Tot i així, ha indicat que “limita la quantitat de persones que poden ser docents”, cosa que deriva en “dificultats per cobrir les places” i “pot afectar la qualitat educativa”.

Lucas Gortazar, director adjunt i responsable d'Educació d'EsadeEcPol i consultor d'Educació del Banc Mundial

Bonal i Gortazar han coincidit a l’hora d’afirmar que els mals resultats dels alumnes catalans a PISA “no es deuen a la immigració com a tal, sinó a la segregació dels centres educatius”. “Tenim un problema entre escoles i també dins les escoles”, ha subratllat en aquest sentit Xavier Bonal.