Lectures en Cercle 03/24

La Nova Onada Conservadora

A falta de nou mesos per les eleccions als Estats Units, Trump és el gran tema de conversa. Amb les primàries pràcticament sentenciades amb només dues votacions, el debat se centra més en qui serà el seu número dos. Ens en parla Kellyanne Conway al New York Times. L’única opció per frenar el retorn de l’expresident sembla que està al tribunals on el tribunal suprem haurà de decidir si es pot presentar. Eric Posner (Project Syndicate) es pregunta si realment podria arribar a passar. Per Thomas B. Edsall (New York Times) hi ha una altra opció.

Per la seva banda, Richard L. Hasen (New York Times) tem que el sistema electoral dels Estats Units hagi perdut la confiança dels ciutadans després de les acusacions llençades el 2020. Un últim apunt de Joseph S. Nye (Project Syndicate) que analitza en quin moment es troba els Estats Units.

D’aquí a les eleccions els Estats Units tenen deures pendents. Un d’ells és continuar amb l’ajuda a Ucraïna. Anna Applebaum (The Atlantic) ens en parla, mentre Edward Luce (Financial Times) analitza què està passant exactament al Congrés nord-americà i Thomas Friedman (New York Times) ens explica els motius del bloqueig republicà a l’activitat legislativa.

Trump és part de la nova onada conservadora global que puja amb força. Un d’ells és Nayib Bukele a El Salvador, que ha guanyat la reelecció amb una amplíssima majoria. Michael Scott (Financial Times) alerta que les seves polítiques i el seu estil pot ser contagiós. Tot i que Will Freeman i Lucas Perelló (New York Times) avisen que el seu model no és exportable.

També a Israel es noten les conseqüències dels nous conservadors. David Rosenberg (Pitico) analitza l’impacte de l’acord de Netanyahu amb ultraortodoxos i extrema dreta en el panorama actual del país. Per Ladan Rafi (Politico) es resumeix en una dura frase: la terra promesa s’ha convertit en un infern.

Davant la nova onada conservadora el remei de Tobias Ellwood (Politico) és clar: les zones de centre moderat han de resistir en un any tant electoral.

El món a les urnes

Aquesta setmana han votat a El Salvador i també al Pakistan. Bina Shah (New York Times) analitza què és el que s’hi juguen en aquestes eleccions. A Europa les mirades segueixen fixades a les eleccions europees del juny. Daniela Schwarzer (Project Syndicate) repassa quin és el panorama a Alemanya