La gestió de l’aigua davant la sequera centra la segona sessió d’Actualitat en Cercle

Carles Conill, president de la Comissió d'Aigua, Energia i Medi Ambient del Col·legi d'Enginyers de Camins i membre del grup de coordinació de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua de Catalunya i Montse Termes, responsable de l'especialitat d'aigua del Màster en Economia, Regulació i Competència als Serveis Públics de la Universitat de Barcelona i assessora científico tècnica de Cetaqua-Centre Tecnològic de l'Aigua han debatut solucions a la sequera i estratègies per una millor gestió de l'aigua a Catalunya en la segona sessió d’Actualitat en Cercle.

Carles Conill, president de la Comissió d'Aigua, Energia i Medi Ambient del Col·legi d'Enginyers de Camins i membre del grup de coordinació de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua de Catalunya

Carles Conill ha comentat que “els projectes de transvasaments que es van dibuixar a principis d’aquest segle van derivar en polèmiques que van conduir cap a la nova cultura de l’aigua que encara és vigent i que ha condicionat la planificació de l’aigua”. Conill ha defensat “la nova cultura de l’aigua basada en la dessalinització i la regeneració de l’aigua” i ha afirmat que “és bastant difícil d’entendre perquè les dues dessalinitzadores pendents encara no són una realitat”.

El membre del grup de coordinació de l’Observatori Intercol·legial de l’Aigua de Catalunya ha insistit que “des de l’Observatori defensem la interconnexió de les xarxes públiques d’aigua de Catalunya per guanyar en resiliència i flexibilitat, només a fer servir en cas d’emergència i sempre respectant els cabals ecològics”. “Demanem al Govern que convoqui els partits i les entitats de defensa de la terra per parlar-ne”, ha reclamat.

Montse Termes, responsable de l'especialitat d'aigua del Màster en Economia, Regulació i Competència als Serveis Públics de la Universitat de Barcelona i assessora científico tècnica de Cetaqua-Centre Tecnològic de l'Aigua

Montse Termes ha assegurat que “és molt important tenir en compte totes les veus” i ha proposat que des de la política es plantegin contrapartides als sectors que es poden sentir afectats. Termes ha defensat la importància de la planificació perquè "ens hem allunyat molt del que volíem fer" i ha reflexionat sobre la possible viabilitat que l'aigua regenerada es pugui emprar per injectar els aqüífers, convertint-los també en una mena d’embassaments subterranis. "Suposaria no dependre tant de l'aigua de la pluja", ha afirmat l’assessora científico tècnica de Cetaqua-Centre Tecnològic de l'Aigua.

La responsable de l'especialitat d'aigua del Màster en Economia, Regulació i Competència als Serveis Públics de la Universitat de Barcelona ha apostat per “potenciar l'ús de l'aigua regenerada especialment en l’agricultura, a banda de potenciar l'eficiència de les xarxes de distribució i, si cal, augmentar tarifes". També ha demanat “invertir en infraestructures, encara que no s’usin al 100% sempre” i ha criticat que “els pressupostos de la Generalitat no contemplin partides destinades a l’aigua”. Termes ha assegurat que “l’estalvi d’aigua és cosa de tots” i ha qüestionat que tots els sectors hagin fet la feina: “m’agradaria saber si tots els hotels han pres mesures”.

Consultats per la viabilitat de portar l’aigua en vaixells, Carles Conill i Montse Termes han coincidit a apuntar que “no pot ser una mesura estructural”. Respecte el transvasament d’aigua del Roina, tots dos han comentat que “és una pantalla passada”.