Amb motiu del 25è aniversari de l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar (ASCEF), el Cercle d’Economia i l’ASCEF han organitzat, amb la col·laboració del BBVA, la tercera edició de “L’empresa familiar: Passat, present,... I futur?”, una sessió centrada en la trajectòria de destacades empreses familiars de sectors ben diferents però amb el nexe comú d’haver aconseguit incorporar en els seus òrgans de govern als membres de les noves generacions familiars.
El president del Cercle d’Economia Jaume Guardiola ha donat la benvinguda a l’acte anunciant que a la Reunió Cercle d’Economia 2024 tindrà lloc una taula rodona sobre empresa familiar europea.
Per la seva banda, el president de l’ASCEF Jaume Alsina ha explicat que un dels grans reptes de les empreses familiars és “tractar d’excel·lir per ser referents i rellevants en els respectius sectors”, així com “treballar l’harmonia familiar perquè cada família empresària vagi definint, actualitzant i adaptant el seu somni compartit”.
A continuació, el director regional de banca d'empreses i corporacions de BBVA a Catalunya Francisco Pla recordant que “intentem estar sempre al costat de les empreses, també les familiars, per facilitar el seu creixement el més inclusiu i sostenible possible”.
A la sessió, a la qual hi han assistit més de 230 persones, hi han participat el president del Consell de Família Puig i de la Fundació Puig Xavier Puig i el president i conseller delegat de Moventia Miquel Martí, moderats per l’exsecretari general del Cercle d’Economia i president de Transmmission Xavier Cambra.
Xavier Puig ha destacat que “cal cuidar tant la família com el negoci”, així com que “no hi ha dues empreses ni dues famílies iguals i per això cadascú ha de trobar el seu esquema de funcionament”. Puig ha explicat que l’empresa la va iniciar el seu avi el 1914 i “va tenir l’encert de deixar la gestió als fills, més formats que ell”. Segons Puig, “la clau és que estaven obsessionats amb la professionalització de la gestió dels negocis, creant una holding amb un consell d’administració amb independents a finals dels anys vuitanta”. Xavier Puig ha afegit que aleshores també van constituir el primer consell de família amb assessorament extern i on també hi van començar a participar els membres de la tercera generació familiar. A més van crear cadascú d’ells una societat patrimonial, accionistes de la holding. Puig ha explicat que, a inicis del 2000, es va crear una comissió de la tercera generació familiar i durant 2 anys es van dissenyar els òrgans de govern i els valors de la família, destacant que el patrimoni rebut el considerem com un llegat que hem de cuidar i desenvolupar i que, en la mesura del possible, volem col·laborar el màxim possible amb la societat. El president del Consell de Família Puig i de la Fundació Puig ha destacat que “només poden ser membres de la família a nivell empresarial els que tinguin sang del meu avi” i ha subratllat que “als consells de les societats operatives hi ha més membres externs que familiars”.
Xavier Puig ha afirmat que “el més important és tenir una gran dosi de generositat, que és la clau de seguir 110 anys després” i ha afegit que “ara ens ve un repte del traspàs a la quarta generació, que és més complicat”.
El president i conseller delegat de Moventia Miquel Martí haexplicat que “l’empresa la va iniciar l’any 1923 el meu avi, que va comprar el primer autobús a Sabadell, que conduïa ell mateix”. Martí ha afegit que “una de les grans fites de l’empresa va ser l’any 1984, quan ens vam fusionar amb l’empresa que teníem al costat que ens impedia créixer mútuament i va començar el grup Sarbús, amb un creixement orgànic i inorgànic important fins l’any 2004, quan el nostre soci es va decidir vendre la seva part i la vàrem comprar nosaltres”.
Martí ha comentat que l’any 2006 van començar a escriure el protocol familiar, que “després de dos anys de negociacions, ens va marcar les regles de joc que volíem tenir com a empresa i família”. Miquel Martí ha explicat que “es van decidir les participacions de cada branca familiar, com es podien incorporar les noves generacions, els requisits per les següents generacions per entrar a la companyia, els òrgans de govern de l’empresa, quin número màxim de persones de la família podien treballar a l’empresa o les normes de jubilació”. El president i conseller delegat de Moventia ha admès que “l’assignatura pendent és involucrar més les noves generacions”, malgrat que ha apuntat que “la solidesa de la família empresària és molt gran”. També ha afirmat que “les posicions de presidència, vicepresidència corporativa i els CEO estan ocupades per la família, i per sota d’aquestes, les 22 direccions generals, estan professionalitzades”. Martí ha comentat que “l’empresa ha de créixer en paral·lel a la família, i un dels mecanismes que hi ha és el dividend, que dona sentit de pertinença”.