Lectures en Cercle 02/24

Entre New Hampshire i Davos

També a New Hampshire, un Estat que a ulls de Frank Bruni (New York Times) estava fet per Nikki Haley per la gran presència de moderats i independents, s’ha endut la victòria Donald Trump i es confirma com a imparable en aquestes primàries. Haley, que Ross Douthat (New York Times) considera que podria ser la presidenta més perillosa, és l’última aspirant viva després de la retirada de Ron De Santis, qui ha protagonitzat – per  Curt Anderson i Alex Castellanos (Politico) – la pitjor campanya possible.

Tan clara sembla la victòria de Trump que Rich Lowry (Politico) ja planteja qui ha de ser (i qui no) el seu candidat a vicepresident. Una possible victòria a les presidencials de novembre preocupa, segons The Economist, als empresaris. Noah Millman (New York Times) recorda que només els votants poden acabar amb l’expresident.

Sigui qui sigui el president es trobarà un grapat de carpetes damunt la taula. La tensió creixent a l’Iran – de la qual ens en parla Chuck Wald (Politico) – se suma al conflicte a Ucraïna per posar de manifest, a ulls d’Andrew Michta (Politico), la necessitat d’una nova estratègia de seguretat. Anne Krueger (Project Syndicate) reflexiona sobre quins passos pot seguir occident per parar els peus a Putin, mentre Robert Zoellick (Financial Times) fa una proposta concreta: enviar les reserves russes congelades a Kíiv.

Enfrontarà també la batalla amb la Xina amb el focus posat en Taiwan. Un parell d’apunts de The Economist sobre les eleccions viscudes a l’Illa: en primer lloc les conclusions dels resultats electorals i després, en segon lloc, l’anàlisi a Chaguan sobre com viuen els xinesos aquests comicis.

De fet, la geopolítica, com recull Stuart Kirk (Financial Times), ha estat un dels temes de preocupació i discussió al Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Davos fa uns dies. John Harris (Politico) es pregunta fins a quin punt dona resposta aquesta cita internacional als reptes que vivim actualment. En la mateixa línia Janan Ganesh (Financial Times) analitza l’impacte que tenen les noves capitals econòmiques en el prestigi de la cimera suïssa. Els dubtes sobre l’efectivitat de les solucions apareixen en un moment en què, per Dani Rodrik (Project Syndicate), ens calen més propostes imaginatives que mai. Un últim apunt en la plana empresarial de la mà de Rana Foroohar (Financial Times) que assenyala que les empreses tornen a fer prevaldre el retorn econòmic a les propostes de diversitat i inclusió.

El Món a les Urnes

Dos apunts més en l’atapeït calendari electoral d’aquest 2024. Sylvie Kauffmann assegura que Macron vira a la dreta per fer front a l’amenaça del Reagrupament Nacional de Le Pen, mentre que Jorge G. Castañeda (Project Syndicate) posa el focus en les eleccions presidencials de Mèxic. Una reflexió general la fa Jan-Werner Müller (Financial Times) al voltant del futur que ens depara una política de lideratges forts però partits buits. També Martin Wolf (Financial Times) reclama nous lideratges al Regne Unit després del Brexit.