Lectures en Cercle 01/24

Els reptes del 2024

Politico ha demanat a molts dels seus analistes que responguin a una pregunta que pot semblar banal: Quina serà la paraula del 2024? Hi ha respostes ben diverses.

2024 serà un any en què, com alerta el Financial Times en el seu editorial, més de la meitat de la població mundial està cridada a votar. Richard Haass (Project Syndicate)dona algunes pinzellades de les eleccions més importants. Jemima Kelly (Financial Times)alerta que en un any tan electoral no podem oblidar els que no van a votar. Encara sobre eleccions,  Harlod James (Project Syndicate) posa el focus en el perill del populisme i l’autoritarisme en aquesta concatenació electoral. Una de les grans cites electorals seran les Eleccions Europees. Alberto Alemanno (Politico) les relaciona amb la mort de Jacques Delors, el gran ideòleg de la Unió Europea.

Però si parlem d’eleccions, aquest any el focus se l’emportarà la cursa nord-americana. Sembla que viurem un nou enfrontament Trump-Biden. El viurem sempre que Nikki Haley no doni la sorpresa a les primàries republicanes, Patrik Healy i Katherine Miller (New York Times)n’analitzen les opcions. Gail Collins i Bret Stephens (New York Times) conversen sobre què esperar d’aquestes eleccions. Per un costat tenim al president Biden, de qui The Economist n’analitza la situació, i per l’altre Donald Trump, sobre el qual el New York Times es pregunta com seria un nou mandat del magnat. Un últim apunt sobre com afectarà l’economia als comicis l’ofereixen Paul Krugman i Peter Coy.

Sigui que sigui el nou president dels Estats Units, jugarà un paper clau en la confecció geopolítica, una plana on els conflictes seguiran ben presents. The Economist repassa la situació al canal de Suez, Mark T. Kimmitt (Politico) la de l’Iran i Anne Applebaum (The Atlantic) quin és el futur de la invasió d’Ucraïna. Però, el gran conflicte nord-americà es mantindrà amb la Xina. Joseph S. Nye analitza perquè es va generar.  I la mirada també continuarà posada a Taiwan on Ko Wen-je (The Economist) defensarà una tercera via.

En clau econòmica, un últim apunt del 2024 és el de Chris Giles (Financial Times) sobre com evolucionarà la inflació aquest any per a Occident. Un Occident que, sota la mirada de John Burn-Murdoch, ha de recuperar la confiança en si mateix i el 2024, entre tantes cites electorals, és un bon any per fer-ho.