Aquesta setmana es commemora el primer aniversari de la guerra de Rússia a Ucraïna. Per aquest motiu els enviats especials a Moscou (Max Seddon), Kíiv (Christopher Miller) i Washington (Felicia Schwartz) del Financial Times han elaborat un reportatge exhaustiu sobre com ha evolucionat la invasió. Per la seva banda, Politico ofereix una visió diferent del conflicte, apropant-nos la mirada del Coronel de la Marina Estatunidenca John Barranco sobre la guerra, que apunta que més que davant del principi del fi, estem a la fi del principi.
De fet, la via per finalitzar la Guerra ha estat un debat constant. Jürgen Habermas (El País) obra un interesant debat sobre per què és el moment de començar a negociar la pau. Per, en canvi, Frans Timmermans (Project Syndicate), que el suport d’occident es mantingui serà una de les claus per a la fi de la invasió. Hi coincideix Guideon Rachman (Financial Times), qui, a més, aborda el dubte sobre si Occident (i en concret Estats Units) està preparat per un conflicte a llarg termini. En contraposició, Farah Stockman (New York Times) exposa el preu que estan pagant els Estats Units per l’ajuda a Ucraïna.
Coincidint amb el primer aniversari de la guerra, tant Putin com Biden han fet discursos importants de valoració. Anne Applebaum (The Atlantic) analitza els dos discursos i els compara. Una confrontació (entre els dos líders) que ha entrat en un nou escenari amb l’anunci de Putin sobre que Rússia suspèn la seva participació en el tractat antinuclear New START. David E. Sanger (New York Times) analitza les conseqüències que pot tenir aquest nou escenari.
Un altre dels fronts oberts sobre la guerra és el paper que juga (o jugarà) la Xina. Edward Wong (New York Times) analitza la situació i el seu impacte en les relacions entre la Xina i els Estats Units. En la mateixa línia Ivan Krástev (Financial Times) analitza el paper de la Xina i perquè no rebutja frontalment la invasió.
Una de les conclusions compartides sobre el primer any d’invasió és l’impacte en les relacions internacionals. John Henley (The Guardian) recull la impressió de diversos experts sobre aquesta alteració.Per la seva banda, Chels Michta (Politico) posa el focus en l’OTAN i en el seu nou centre de gravetat. Mentre que Robert Skidelsky (Project Syndicate) recorda què va passar l’últim cop que es van produir canvis en la globalització.
Amb la col·laboració de: